anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'le görüşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüşeceğini açıkladı.
 Tarih: 04-01-2023 08:52:55
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'le görüşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemdeki konuları değerlendirdi.

NTV canlı yayınına katılan İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili konuştu. Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşeceğini söyledi.

MOSKOVA ZİRVESİ: 'BUNLARIN DEVAMI GELECEK'

Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ile istihbarat yetkililerinin Moskova'da yaptığı toplantının ardından yeni görüşmeler de olacağını belirten Kalın, şöyle devam etti:

"Bu tabii ilk toplantıydı, bunların devamı gelecek. Biz baştan beri bu krizin daha fazla derinleşmiş savaşla değil, ancak müzakere yoluyla BM parametreleri çerçevesinde çözüleceğini söyledik. Ama rejim ayak diredi. Çeşitli bahanelerle anayasa sürecini sabote etti, Astana sürecini tıkadı, Cenevre süreci adeta buharlaşmış oldu. Bizim temel kaygımız, savaşın devam etmemesi ve Suriye kaynaklı terör saldırılarının Türkiye'ye tehdit oluşturmaması ve insani krizin derinleşmemesi. Bu üç başlık açısından baktığınızda bizim perspektifimiz hâlâ aynı, değişmedi. Harekatlarımız olmasaydı, bölgede terör koridoru kurulacaktı. Suriye terör örgütlerinden temizlenmeli ve mülteciler için güvenli geri dönüş sağlanmalı. Suriye ile görüşmenin buraya yapacağı katkı bizim için önemli."

'11 YIL SONRA TEMAS KURDUK, BUNDAN SONRASI REJİMİN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI'
Suriye hükümetinin adım atmaya hazır olduğuna dair olumlu bir işaret olduğunu ifade eden Kalın, "28 Aralık'ta olumlu bir görüşme oldu. Olumlu işaretler, mesajlar alındı. Biz orada bir ucu belli olmayan bir sürecin içine giremeyiz. Biz mültecilerin geri dönüşü ve yerlerinden edilmiş Suriyelilerin insani bir muamele görmesi için de rejimin atacağı adımları da görmek istiyoruz. Tabii ilk görüşmede hepsinin karara bağlanması beklenemez, bu bir süreç. 11 yıl sonra ilk defa bu konularla ilgili bir temas kurduk. Bunun hayırlı neticeler vermesi rejimin bundan sonra atacağı adımlara bağlı" dedi.

'ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİNİ KONUŞMAK İÇİN ERKEN'
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın olası bir görüşmesini konuşmak için erken olduğunu söyleyen Kalın, "Bununla ilgili belirlenmiş bir takvim yok. Öncelikle belki savunma bakanı, istihbarat başkanımızın yaptığı toplantının takibi ve devamı mahiyetinde toplantılar olabilir. Dışişleri bakanımızın toplantısı olacak. Önümüzdeki aylarda bu alanda yeni toplantılar, görüşmeler olabilir. Görüşmelerin cumhurbaşkanları düzeyine çıkması için henüz daha yapılması gereken çok şey var. Bugünden bir şey söyleyemem, önümüzdeki üç ay içinde mi olur, altı ay içinde mi olur, olur mu olmaz mı... Şu anda bunu söylemek için erken, sürecin seyrine bağlı" diye konuştu.

'SURİYE MUHALEFETİNİ ORTADA BIRAKMAK SÖZ KONUSU DEĞİL'
"Suriyeli muhalifleri baştan beri destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz" diyen İbrahim Kalın, "Muhalif derken, Suriye halkının bir parçası olduğunu ve Suriye'nin geleceğinde kilit rol oynayacak aktörler olduğunu hatırlatalım. Buradan negatif bir anlam çıkmamalı. Bunlar son tahlilde en temel demokratik hakları ihlal edilmiş insanlar ve öbür insanlar için mücadele eden Suriyeliler. Biz bugüne kadar Suriye muhalefetini hiç yüzüstü bırakmadık. Bugün Mevlüt (Çavuşoğlu) beyin onlarla yaptığı toplantı, onlara tekrar bu güveni vermek içindi. Onları ortada bırakmak söz konusu değil. Bütün bunların nasıl seyredeceği rejimin tavrına bağlı. Türkiye bir el uzattı, bu eli havada bırakmayacaklarını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI