anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Vegan endüstrisi gelişiyor

Dr. Öğr. Üyesi Alican Umut, “Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen bu endüstrinin 2026 yılında 24,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.” dedi.
 Tarih: 07-03-2020 10:37:03
Vegan endüstrisi gelişiyor

 

 

 Küresel et endüstrisinin pazar büyüklüğü 1 trilyon dolar seviyesini aştı. Et tüketimi refahın bir işareti olarak görülse de buna rağmen özellikle gelişmekte olan ülkelerde vejetaryen ve vegan akımı günden güne artış gösteriyor.

Vejetaryen ve özellikle vegan bireylerin bu yöndeki beslenme şekillerini sürdürebilmeleri için çok yüksek maliyetlere ödediğini ifade eden Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alican Umut, “Bu beslenme şekline uygun gıdaların devlet desteğiyle üretimlerinin artırılması vejetaryen ve vegan gıda endüstrisinin maliyetini azaltmasını sağlayacaktır. Üretim maliyetlerinin düşmesiyle birlikte vejetaryen ve vegan beslenme şeklini benimseyenler bu ürünleri daha ucuza satın alma imkânına sahip olacaklardır” dedi.

DEVLET DENETİMİ TALEBİ

“Vejetaryen ve vegan bireyler satın aldıkları ürünlerin kendi beslenme şekillerine uygun olup olmadığını bilmek istemektedirler. Bu kapsamda vejetaryen ve vegan beslenme şekillerine göre üretilen ürünlerin devlet tarafından denetiminin yapılması ve ambalaj kısmında bunun gözle görülecek şekilde yer almasını sağlamalıdır” diyen Alican Umut, Vegan bireylerin ürün satın alırken, satın aldıkları ürünün V-Label Sertifikası sertifikasına sahip olup olmadığına  dikkat etmekteleri gerektiğini söyledi.

“TÜRKİYE PAZARDAN DAHA FAZLA PAY ALABİLİR”

Türkiye’de dört mevsimin yaşanması sebebiyle tarım ürünlerinin üretimi için oldukça elverişli koşullara sahip olduğunu ve bu sebeple vejetaryen ve vegan ürün endüstrisinden daha fazla pay alması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Alican Umut, “Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen vejetaryen ve vegan ürün endüstrisinin 2026 yılında 24,3 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu gelişmelere bakıldığında ülkemizin coğrafi koşulları da göz önüne alındığında bakliyat ürünlerinin üretimini arttırırsak vejetaryen ve vegan ürün endüstrisinden daha fazla pay alabiliriz” şeklinde konuştu.

 

  Editör: edit2
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI