Besiciler, tarım ve hayvancılık politikalarına isyan etti: "Besi hayvanlarını belgesellerde görürüz"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, hayvan pazarında besicilerin sorunlarını dinledi. Besiciler özellikle artan yem fiyatlarından, yükselen girdi maliyetlerinden, kendilerine verilen desteklerin yetersizliğinden, azalan alım gücünden şikâyet etti.
 Tarih: 20-04-2022 16:16:51   Güncelleme: 20-04-2022 16:32:51
Besiciler, tarım ve hayvancılık politikalarına isyan etti:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli’deki Subaşı hayvan pazarındaki besicilerin ve süt üreticilerinin sorunlarını dinledi.

Yem fiyatlarındaki artışa dikkati çeken besiciler hükümetin kendilerine verdiği desteğin çok yetersiz olduğunu aktardı. Yeme bir yılda yüzde 200 zam geldiğini belirten besiciler, bir çuval yemin 300 liraya kadar çıktığını aktardı.

Zonguldaklı bir besici, "60 civarında hayvanım var. Ama hiçbirine düzgün bakamıyoruz. Bir hayvanın ortalama 5 çuval yem yemesi lazım ayda. Biz 3 çuvalla idare ediyoruz. Onlar da sağlıklı büyüyemiyor" dedi.

Bir başka besici, 4 yıl önce 20 ineği olduğunu şimdi ise tek inekle idare etmeye çalıştığını vurguladı. "Böyle giderse bir süre sonra besi hayvanlarını belgesellerde görürüz" ifadesini kullandı.

Hayvancılıktan kazandığı parayla iki çocuğunu evlendirdiğini, iki düğün yaptığını söyleyen bir besici de, şimdi ancak evi geçindirebildiğini anlattı.

CHP'li Demirtaş süt üreticileri ile de görüştü.

Süt üreticileri artan yem maliyetleri nedeniyle, sütün fiyatını arttırmak zorunda kaldıklarını bu sefer de vatandaşın süt almaktan vazgeçtiğini anlattı.

Bir süt üreticisi “7 ay önce 5 ineğim vardı. Üçünü satmak zorunda kaldım. İki tane ev bakıyorum. Ben çalışıyorum, oğlum çalışıyor. Ama kazandığımız para ne bize yetiyor ne de bu iki hayvanı besleyebiliyoruz" diye konuştu.

Bir besici de hayvancılık sektörüne yönelik desteklerin göstermelik olduğunu belirtti. “20 yıldır Ak Parti’ye oy veriyorum. 2 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Asgari ücretin altında emekli maaşı mı olur? Destek verdikleri hayvan almıyor. Gidiyor kuyumcuya, altına yatırıyor destek parasını. Zaten inekle koyunu ayırt edemiyor. Bana ver 50 tane hayvanı bana, ben üreteyim. Ben hayvancılığa devam edeyim. 20 yıl Ak Partiye verdim oyumu…" dedi.

Bir çiftçi de mazota gelen zamlara işaret ederek, “55 dönüm yerim var daha bir dönüm ekmedim. Nasıl ekeyim? Mazota her gün zam geliyor” ifadesini kullandı.

“HÜKÜMET HALKTAN KOPMUŞ”

Ak Parti hükümetinin Türkiye’yi yönetemediğini vurgulayan Ünal Demirtaş; “Vatandaş da artık hükümetin ülkeyi yönetemediğini görüyor. Yaşadığı sorunlar tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin boyunu aşmış durumda. Yem fiyatları ortada, elektriğe ve mazota gelen zam ortada. Bir zamanların tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten sayılı ülkelerden biri olan Türkiye’nin bugün kötü yönetim nedeniyle geldiği bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Besicilerimiz, ‘Böyle giderse koyunları, inekleri belgesellerde izlersiniz’ diyor. Bu kötü durumdan acilen kurtulmak lazım. Emin olun, Türkiye’ye yeniden üretecek, çiftçimizin ve besicimizin yüzü Millet İttifakının iktidarında yeniden gülecek” dedi.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI