anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

ORTADOĞU - Tarihi açıklama 20:00’de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail-Filistin sorununu çözecek "Yüzyılın Anlaşması" diye adlandırdığı barış planını bugün açıklayacak.
 Tarih: 28-01-2020 10:00:00   Güncelleme: 28-01-2020 10:05:42
ORTADOĞU - Tarihi açıklama 20:00’de

Trump, "(Salı günü) öğlen 12:00'de (TSİ 20:00) planı açıklayacağız. Bu çok büyük bir plan ve İsrail ile Filistinliler’e yönelik bir teklif görevi görecek. Gerçekleşmeye en yakın plan bu. Neler olacağını göreceğiz. Başbakanın ve birçok Arap ülkesinin desteğine sahibiz. Sanıyorum sonunda Filistinliler’in de desteğini alacağız" ifadelerini kullandı.

Peki Başkan Trump'ın açıklayacağını dile getirdiği 'Yüzyılın Barış Planı'nda neler var?

Anlaşma sayfalarca uzunluğunda olsa da içeriği şimdiye kadar sır gibi saklandı.

Bununla birlikte planla ilgili bazı Arap başkentleri, Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner tarafından bilgilendirildi.

Taslak hakkında bilgilendirilen kimi Filistin ve Arap kaynakları, planın “Filistinlilere İsrail işgalini kabul etmeleri karşılığında rüşvet vermeyi önerdiğini” belirtiyor.

Bazı kaynaklar da sözkonusu planı, “bölgenin stratejik ve bereketli topraklara sahip Ürdün Vadisi'nin büyük kısmı ile Batı Şeria'nın yarısının İsrail ilhakına olanak sağlaması” olarak tanımlıyor.

2014’TEN BERİ TEMAS YOK

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri son olarak 2014'te çökmüştü.

O tarihten bu yana taraflar arasında görüşme olmadı. Girişimler de akim kaldı.

Taraflar açısından barışın önündeki mevcut engeller arasında “Filistin toprakları üzerindeki Yahudi yerleşim birimlerinin günden güne genişlemesi, nesiller boyu devam eden karşılıklı güvensizlik ve Hamas'ın Gazze'deki varlığı” gösteriliyor.

İsrail ile yanyana, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, barışı sağlama adına uzun süredir devam eden uluslararası formül. Yani İki devletli çözüm.

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünyanın büyük kısmı, yıllardır tüm barış planlarının temeli olarak bu süreci destekledi.

Ancak Trump yönetimi bu görüşü benimsemiyor.

Kasım ayında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Washington'un Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini artık uluslararası hukuka aykırı olarak görmediğini açıklaması, ABD'nin onyıllardır süren politikasını da tersine çevirdi.

Filistinliler başta olmak üzere uluslararası toplum, yerleşim birimlerini uluslararası hukuk kapsamında yasadışı olarak kabul ediyor.

 

 

  Kaynak: euronews
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI