anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Dersim'de, Cemevi önünde silahla poz veren Kaymakam'a tepkiler sürüyor

Dersim'de, Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan'ın, kolluk kuvveti olduğu iddia edilen ve ellerinde otomatik tüfekler bulunan kişilerle Düzgün Baba Cemevi önünde fotoğraf çektirmesi sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından basın açıklaması ile protesto edildi.
 Tarih: 16-02-2022 11:54:20   Güncelleme: 16-02-2022 12:04:20
Dersim'de, Cemevi önünde silahla poz veren Kaymakam'a tepkiler sürüyor

Dersim'in en önemli inanç merkezleri arasından bulunan Nazımiye Düzgün Baba Cemevi önü giderek silahlı korumalarıyla fotoğraf çektirdikten sonra sosyal medyada tehdit paylaşımında bulunan Kaymakam Uğur Tutkan'a tepkiler sürüyor.

Aralarında Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP Dersim İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve çok sayıda vatandaş, Nazımiye Düzgün Baba Cemevi'nde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama öncesi  Kırmancki (Zazaca) duaların okunmasının ardından vatandaşlar, mum yakıp niyaz lokmalarını dağıttı.

Basın açıklamasında söz alan katılımcılar, Kırmancki ve Türkçe yaptıkları açıklamalarda Kaymakam Uğur Tutkan'ın cemevinde silahlarla fotoğraf çektirmesinin “Alevi inancına müdahale ve saldırı” olduğu belirtildi.

Kaymakam Uğur Tutkan'ın Cemevi önünde silahlarla fotoğraf çektirmesine tepki gösteren Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Rûdaw'a yaptığı açıklamada "Maalesef mülki idare yöneticiler bazı tartışmalar yürütüyor. Burada da kısa bir zaman önce böyle bir tartışma yürütüldü. Alevi olan vatandaşlar olmayan vatandaşlar bu durumdan rahatsız oldu. Yani silah alıp gelip Cemevi kapısında tehdit vari bir tartışma yürütmek hem ayıp hem de doğru değil, bu meselelerde herkes dikkatli olmak zorundadır. İnanca karışmaya gerek yok siz mülkü amirsiniz bu topluma hizmet etmek için varsınız. Eğer burada bir talep varsa buranın yolunun açılması ve ihtiyaç varsa buna uygun davranmak zorundasınız yoksa gelip burada insanları korkutmak ve ürkütmek iyi ve doğru bir şey değildir" dedi.

Rûdaw’a konuşan Dersimliler de kaymakamın görev yetkilerini hatırlattı.

Vatandaşlardan Alişan Yılmaz da "Kimsenin kimseye hakaret etmeye ve tehdit etmeye hakkı yoktur. Tehdit bize vız gelir gider. Kaymakamın böyle bir hakkı yok. Kaymakamın yapması gereken insanlara yardımcı olmak ve herkese hizmet etmektir. Hükümetler gelir geçer ama Kaymakamlar halka hizmet için vardır. Herkese iyi olmak ve yolunda gitmektir" şeklinde konuştu.

Selvi Açıkgöz de "Bu Kaymakam bizden ne istiyor. Biz onların camisine inancına karışıyor muyuz, yolunu kesiyor muyuz? Onlar neden bize bunu yapıyor? Neden buraya baskın yapıp, silahlarıyla fotoğraf çekiyorlar?" dedi.

Ahmet Mıle, "Kaymakam buraya gelmiş ve demiş ki usulsüz ve kanunsuz kıblemiz var demiş. Haşa, bizim kıblemiz kanunsuz ve usulsüz değil, kıblemiz Mustafa'nın ve Kerbelanın kıblesidir. Biz bu kerbela yolunda şimdiye evliyalarımız ve Dersim can verdik. Kimse bizi bu yoldan ayıramaz" ifadesini kullandı.

Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eşbaşkanı Musa Kullu, "Türkiye'deki Hükümet herkesin İslam ve Türk olsun anlayışı ve zihniyeti ile hareket ettiği için Valiler ve Kaymakamlar hatta bu ülkenin cumhurbaşkanı bu zihniyette olduğu için bu tarz hareket ve söylemlerde bulunuyor. O yüzden bu zulüm devam ediyor. Ama ne yaparsa yapsınlar, biz ne yolumuzdan ne inancımızdan ne de mekanlarımızdan ayağımızı çekeriz, söyleyeceğimizi söylemeye devam edeceğiz" dedi.

  Kaynak: Rudaw
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI