anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Irak Federal Mahkemesi Zebari'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti

Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Irak Cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari hakkında nihai kararı verdi.
 Tarih: 13-02-2022 13:42:11
Irak Federal Mahkemesi Zebari'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti

Zebari'nin adaylığı konusunda geçici durdurma kararı alan Irak Federal Mahkemesi, nihai kararında Zebari'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığını reddetti. Bu kararla birlikte Zebari için Cumhurbaşkanlığı yolu tamamen kapandı.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 6 Şubat’ta Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) adayı Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

Mahkemenin kararında, Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için "iyi itibar" gibi şartlara sahip olmadığı, Zebari’nin 2016'da Maliye Bakanlığı görevinden azledildiği hatırlatılan kararda, bunun da cumhurbaşkanlığı adaylığının geçici olarak durdurulması için gerekçe olduğu kaydedilmişti.

Zebari’den açıklama

Hoşyar Zebari, yaptığı yazılı açıklamada, “Federal Mahkeme’nin cumhurbaşkanlığı adaylığımı hakkımdaki dava netleşinceye kadar geçici olarak durdurma kararını saygı ile karşılıyorum” demiş, “Mahkemenin bu konuyu netleştireceğine inanıyorum ki daha önce de ilgili kurumlar adaylığım önünde herhangi bir engelin olmadığını kanıtladı” ifadelerini kullanmıştı.

KYB’li vekiller mahkemeye başvurmuştu

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekilleri Dilah Gafur, Karwan Yarweys ve Kerim Şükür ile birlikte bağımsız Milletvekili Ali Turki Cesum, 2 Şubat günü Hoşyar Zebari’nin cumhurbaşkanlığı adaylığının durdurulması için Federal Mahkemeye başvurmuştu.

Cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor

Irak'ta 2003'te Baas rejiminin yıkılmasının ardından kurulan siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.

KDP, eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari’yi; KYB ise mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’i aday göstermişti.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI