anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

74 gün sonra ilk Cuma namazı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ibadete kapalı olan camiler bugün kılınan Cuma namazıyla birlikte 74 günün ardından tekrar ibadete açıldı.
 Tarih: 29-05-2020 15:20:34
74 gün sonra ilk Cuma namazı

 

Camilere gelen vatandaşlar kademeli olarak içeriye alınırken, sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda da sık sık uyarılar yapıldı. Kimi vatandaş kendi seccadesiyle gelirken, seccade ve maskesi olmayanlara ise tek kullanımlık seccade ile maske dağıtıldı. İçeriye girmek için bekleyen vatandaşların, uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü. 

ÇAMLICA CAMİİ'NDE 74 GÜN SONRA İLK CUMA NAMAZI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ibadete kapalı olan camiler bugün kılınan Cuma namazıyla birlikte 74 günün ardından tekrar ibadete açıldı. Çamlıca Camii'nde maske ve sosyal mesafe kurallarına göre kılınan namazda vatandaşlar evlerinden getirdikleri seccadeleri kullandı.


SOSYAL MESAFEYE UYGUN SAF TUTULDU

Namaz saati sırasında yağmurlu olacağı ihtimali üzerine vatandaşlar caminin içinde, sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde saf tutarak namazlarını kıldı. Görevli ekipler, caminin avlusuna da sosyal mesafe kuralına uygun şekilde şerit çekti. Günler sonra camiye gelen vatandaşlar, çok mutlu olduklarını ve camileri özlediklerini söyleyerek tedbirlere uyduklarını belirtti. Cuma namazında Çamlıca Camii içi ve avlusu vatandaşlarla doldu. Vatandaşlar kurallara uygun bir şekilde Cuma namazını kılarken, Cuma namazının kılınması drone ile havadan görüntülendi. 

 

CAMLICA CAMII'NDE 74 GUN SONRA ILK CUMA NAZI KILINDI. ISA ALMACAYIR ISTANBUL DHA

SULTANAHMET CAMİİ'NDE CUMA NAMAZI

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart'tan bu yana kapalı olan camilerin bir bölümünde bugün ilk cuma namazı kılındı. Sultanahmet Camii'nde 74 gün sonra kılınan ilk cemaatli Cuma namazı havadan görüntülendi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 16 Mart'ta toplu halde ibadete kapatılan camiler bugün cuma namazı ile tekrar açıldı. Cuma namazını kılmak için ellerinde seccadeleriyle Sultanahmet Camii'ne gelen vatandaşlar, sosyal mesafe kuralına uyarak cami bahçesinde ve meydanın bir bölümünde saf tuttu. Sultanahmet Camii bahçesinde ve çevresinde yüzlerce kişinin katılımı ile kılınan Cuma namazı havadan görüntülendi. 

ORTAKÖY BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ AVLUSUNDA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ibadete kapatılan Ortaköy Büyük Mecidiye Camii'nde haftalar sonra cuma namazı kılındı. Cami avlusunda saf tutan vatandaşlar sosyal mesafeye uyarak namazlarını kıldı. Seccade getirmeyen bazı vatandaşlar yere serdikleri ceketleri üzerinde namazlarını kıldı. 

ESENYURT MEYDANI'NDA CUMA NAMAZI KILAN YÜZLERCE KİŞİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Esenyurt'ta Cuma namazı 74 gün sonra Esenyurt Meydanı'nda yüzlerce kişi tarafından kılındı.

Hazırlıkları saatler öncesinden başlayan Cuma namazını kılmaya gelenler için sosyal mesafeyi gösteren işaretler konuldu. Görevlendirilen polis memurları, namaz kılmak için meydana gelen 65 yaş üstündekileri içeri alamayacaklarını belirterek evlerine gitmeleri için uyardı. Polisler, Cuma namazı için gelenlerin ateşini ölçtükten sonra meydana aldı. Cuma namazı için gelenlere dezenfektan,  maske ve tek kullanımlık seccade dağıtıldı. Cemaatin sosyal mesafe başta olmak üzere belirlenen kurallara uyduğu, görüldü. Esenyurt Meydanı'nda binlerce kişinin kıldığı Cuma namazı havadan da görüntülendi. 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİ CAMİSİNDE 74 GÜN SONRA İLK CUMA NAMAZI

Adana Sabancı Merkez Camii'nde, 74 gün sonra ilk cuma namazı sosyal mesafe kurallarına uygun olarak kılındı. Namaz öncesi cemaate seslenen İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, "Vefat edenler şehit olur diyorum, o şehit olur sözcüğünü kesip alıyorlar, diyorlar ki 'müftü söyledi bir şey olmaz koronavirüse yakalanan şehit oluyormuş'. Böyle bir şey olur mu? Ben yarım saat tedbir almadan bahsediyorum, dikkatli olmadan bahsediyorum. Tüm bunlara rağmen ruhumuzu teslim ettik" dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart'ta ibadete kapatılan camilerin, bugün kademeli olarak yeniden açılmasının ardından vatandaşlar Türkiye'nin en büyük ikinci camii olan 28 bin 500 kişilik Sabancı Merkez Camii'ne akın etti. Sosyal mesafe kurallarının uygulandığı camide namaz öncesi vatandaşlara maske dağıtıldı, cemaatin ellerini dezenfekte etmeleri sağlandı. Seccadelerini yanlarında getirenler sosyal mesafe kurallarına uygun olarak cami avlusuna yerleşti. Görevlendirilen 60 kişi vatandaşları sık sık uyararak dikkatli olmalarını söyledi.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN

Cuma namazı öncesi konuşan İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, "Adana Müftüsü olarak diyorum ki tedbir alın. Vefat edenler şehit olur diyorum, o ‘şehit olur’ sözcüğünü kesip alıyorlar, diyorlar ki 'müftü söyledi bir şey olmaz koronavirüse yakalanan şehit oluyormuş'. Böyle bir şey olur mu? Ben yarım saat tedbir almadan bahsediyorum, dikkatli olmadan bahsediyorum.  Peygamber efendimizin ifadesiyle salgın hastalıktan vefat eden şehit sevabına nail olur. Ama ben yarım saat boyunca Müslümanlar tedbirli olur diyorum, tedbiri elden bırakmayın diyorum" dedi. Namazlarını kılan vatandaşlar daha sonra yine belirlenen kurallara uygun olarak camiden ayrıldı.​ 

UÇURUM KENARINDA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI

Sivas'ta, 75 metrelik uçurumun kenarında bulunan Abdulvahabi Gazi Camisi'nde sosyal mesafeli olarak cuma namazı kılındı. 

Yukarı Tekke Mezarlığı içinde yer alan Abdulvahabi Gazi Camisi ve Türbesi, 1972 yılında eski ve küçük mahalle mescidiyken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yıktırılarak, yerine 2 katlı yeni cami yaptırıldı. Yüksek tepeye yaptırılan cami, Hz. Muhammed'in sancaktarı olduğu rivayet edilen Abdulvahabi Gazi Türbesi nedeniyle cuma ve bayram namazları ile dini günlerde ziyaretçi akınına uğruyor. Cami, ayrıca Osmanlı padişahlarından Kanunu Sultan Süleyman'ın oğlu Bayezid ve oğullarının da türbesini içinde barındırıyor. Yaklaşık 75 metrelik uçurumun kenarında bulunan cami, konumu nedeniyle de görenlerin ilgisini çekiyor.

Koronavirüs nedeniyle cuma namazı kısıtlaması sonrası camide, sessizlik hakim oldu. Normalleşme sürecine girilirken alınan kararlar sonrası cuma namazları, bugün sosyal mesafeli olarak kentte belirlenen camilerde kılındı. Kentin sembollerinden olan uçurumun kenarındaki Yukarı Tekke Abdulvahabi Gazi Camisi ve Türbesi yasağın kaldırılmasının ardından bugün cemaati ile buluştu. Uçurum kenarında kılınan sosyal mesafeli cuma namazı ise havadan dronla görüntülendi. Halk, aylar sonra cuma namazı kılmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, kurallar ve sosyal mesafeye uymaya özen gösterdiklerini dile getirdi. 

SIVAS'TA 75 METRELIK BIR KAYALIGIN UCUNDA BULUNAN YUKARI ABDULVAHABI GAZI CAMISI VE TURBESINDE SOSYAL MESAFELI CUMA NAMAZI KILINDI. NAMAZ DRONE ILE HAVADAN GORUNTULENDI.  (FOTO:HUSNU UMIT AVCI/SIVAS-DHA)

 

300 BİN TEK KULLANIMLIK MASKE DAĞITILDI

Konya'da, koronavirüs tedbirleri kapsamında toplu ibadete kapatılan camilerin tekrar açılmasıyla birlikte bugün kılınacak cuma namazı için 300 bin tek kullanımlık seccade dağıtıldı. Sultan Selim Camii önündeki Mevlana Meydanı'nda ise 1,5 metrelik mesafelerle yerlere işaretlemeler yapılıp, tek kullanımlık seccadeler serildi. 

Kent genelinde 300 bin tek kullanımlık seccadelerin dağıtıldığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, namaz kılınması için belirlenen her camide maske dağıtımının da yapılacağını belirtti. Altay, şunları söyledi:

''Mevlana Meydanı tarihi günlerini yaşıyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra adeta ikinci bayramın mutluluğu içindeyiz. 10 haftadır camiden, cemaatten uzak kaldık. Hepimiz çok özlemiştik, camileri, cemaati, birlikte ibadet etmeyi. Bugün tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da cuma namazıyla bir başlangıç gerçekleştiriyoruz. Konya'da tüm camilerimizde, müftülüğümüzle birlikte ciddi bir hazırlık içindeyiz. 300 bin tek kullanımlık seccade dağıttık. Mevlana Meydanı'nda 1,5 metrelik mesafelerle yerleri işaretleyip, tek kullanımlık seccadeleri koyduk. Vatandaşlarımızda bu yerlere gelip seccadeleriyle namaz kılabilecek. Maskesi olmayanlara maske dağıtıyoruz. Belirli yerlere dezenfektan koyduk. Namaz bitiminde maskesini değiştirmek isteyenler için de geri dönüşüm bölümleri oluşturduk.''

Namaz kılmaya gelecek kişilere sosyal mesafe konusunda uyarıda bulunan Altay, ''Tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Vatandaşlarımıza camiye gelirken seccadeleri yanında getirmeleri ve maskesiz gelmemeleri, sosyal mesafeye dikkat etmelerini istiyoruz. Yine gönülden selamlaşmaya devam edeceğiz ve teması kesmemiz lazım'' dedi.   

KONYA'DA BİN 398 CAMİDE CUMA NAMAZI KILINDI

Konya'da 3 bin 225 camiden koronavirüs tedbirleri kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile bin 398 camide cuma namazı kılındı. Camilerde 1,5 metrelik mesafelerle saf tutulması sağlandı. Mevlana Meydanı'ndaki Sultan Selim Camii'nde ise yaklaşık bin 500 kişi cuma namazı kıldı. Kadınhanı ilçesinde de ilçe stadında cuma namazı kılındı. 

KONYA'DA 3 BIN 225 CAMIDEN KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA IL HIFZISSIHA KURULU KARARI BIN 398 CAMIDE CUMA NAMAZI KILINDI.  CAMILERDE  1.5 METRELIK MESAFELERLE SAF TUTULMASI SAGLANDI. MEVLANA MEYDANI'NDAKI SULTAN SELIM CAMII'NDE ISE YAKLASIK BIN 500 KISI 10 HAFTA ARADAN SONRA CUMA NAMAZI KILABILDI. (FOTO: KONYA,DHA)

 

ARDAHAN VE MUŞ'TA SOSYAL MESAFELİ CUMA NAMAZI

Ardahan ve Muş’ta, koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süre sonra sosyal mesafe kuralına uyularak, cuma namazı kılındı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, ülke genelinde olduğu gibi Muş’ta da gerekli önlemlerle cuma namazı kılındı. Kentin en büyük açık otoparkında bir araya gelenler, sosyal mesafe kuralına uygun çizimlerin yapıldığı alanda cuma namazı kıldı. Türk Kızılayı Muş Şubesi tarafından maskelerin dağıtıldığı alana halk, kendi seccadeleri ile geldi. Cuma hutbesinin okunmasının ardından kılınan namaz sonrası dualarında edildiği alandan yine tedbirlere uyularak, sosyal mesafeli dağılma sağlandı. 

Ardahan'da da belirlenen 5 halı sahada cuma namazı kılındı. Kent genelinde alınan tedbirler doğrultusunda Halil Efendi Mahallesi Tenis Kortu, Güven Halı Saha, Ardahan Salim Dursunoğlu İmam Hatip Lisesi, Ardahan Üniversitesi ve TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu halı sahalarında cuma namazı kılındı. Halilefendi Mahallesi'ndeki tenis kortunda ise kurban kesildikten sonra namaz kılındı.  

MUS’TA KORONAVIRUS TEDBIRLERI KAPSAMINDA KENTIN EN BUYUK MEYDANINDA SOSYAL MESAFE KURALINA UYGUN SEKILDE CUMA NAMAZI KILINDI. (FOTO: DHA/MUHAMMED SAMI MARAL / MUS)

 

ERZURUM'DA 781 NOKTADA CUMA NAMAZI KILINDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 16 Mart’tan itibaren ibadete ara verilen camiler bugün kapılarını açtı. Erzurum'da pandemi kurulunca belirlenen ve aralarında atletizm pisti ile futbol sahalarında bulunduğu 781 noktada cuma namazı kılındı.

Koronavirüsle mücadelede kapsamında açıklanan normalleşme kararları çerçevesinde ilk cuma namazı, bugün cami avluları ve pandemi kurulunca belirlenen açık alanlarda kılındı. Erzurum'da pandemi kurulu tarafından cuma namazı kılınacak yerler arasında açıklanan atletizm pisti ile deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki 'Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'ndeki futbol sahaları cemaatle buluştu. Dün yapılan hazırlıklarda kıbleyi belirleyen görevliler, daha sonra sosyal mesafe kuralına göre cemaat için saf çizgilerini beyaz boyayla çizdi. 1,5 metre aralık bırakılarak işaretlenen atletizm pisti ve her futbol sahalarında binlerce kişi namaz kıldı. 

Cuma namazı kılmak için belirlenen alanlara gelenler abdestlerini ev veya işyerinde alırken maskelerini takıp, seccadelerini yanlarında getirdi. Namaz için gelenlerden maskesi olmayanlara maske verildi. Cemaat, ellerini dezenfekte ettikten sonra içeriye alındı. Salgın sonrası kılınan ilk cuma namazını Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in yanı sıra yaklaşık 10 bin vatandaş kıldı. Cuma namazına gelenlerin oldukça heyecanlı olduğu görüldü. Bazı vatandaşlar cep telefonları ile bu anı ölümsüzleştirdi. Müftü Hasan Hüsnü Sula hutbe verdikten sonra cuma namazını kıldırdı. Müftü Hasan Hüsnü Sula, "Koronavirüs tedbirlerinden sonra ilk cuma namazına bugün İstanbul'un Fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs tarihinde inşallah camilerin fethi de nasip oldu. Cuma namazından sonra, sünnet namazlar evde kılınacak. Cuma namazını kılacak vatandaşlar, seccadeleri ile geldi. Olmayan kişilere ise belediyeler tarafından tek kullanımlık seccadeler verildi" dedi.

TARİHİ MEKANLARDA CUMA 

Erzurum'da tarihi mekanlar da cuma namazına ev sahipliği yaptı. Lalapaşa Camii, Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese ile Narmanlı Camii'nin bahçeleri cemaatle doldu. Görevliler, bahçeleri dolduran vatandaşları sosyal mesafe konusunda sık sık uyardı. Büyükşehir Belediyesi ile Yakutiye Belediyesi, cuma namazına gelen vatandaşları dezenfekte edip tek kullanımlık seccade ve maske verdi. Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, cuma namazı sebebiyle büyük camiler için mihrap ve minber yaptırdıklarını söyledi. Uçar, ayrıca namaz için gelenlere seccade ve maske dağıttıklarını bildirdi.

Ezanın okunmasıyla birlikte 4 ayrı tarihi mekanda namaza başlandı. Cuma vaazında vatandaşlar salgın ve alınan tedbirler karşısında uyarıldı. Cuma namazının farzını kılan vatandaşlar, alanlardan ayrıldı.

ERZURUM'UN YUKSEK IRTIFA KAMP MERKEZINDEKI FUTBOL SAHALARINDA KULUNAN CUMA NAMAZINA BINLERCE KISI KATILDI. (FOTO. TURGAYI PEK / ERZURUM, (DHA)

DENİZ KENARINDA SOSYAL MESAFELİ NAMAZ

Hatay'ın İskenderun ilçesinde cuma namazı, Nihal Atakaş Cami avlusunda sosyal mesafede ve deniz kenarında kılındı.

İskenderun'da, koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle ibadete 2 ayı aşkın süredir verilen aranın ardından cami avlularında ilk kez kılınan Cuma namazına, 64 cami avlusunda yaklaşık 5 bin 345 kişi katıldı. İskenderun sahilinde bulunan Nihal Atakaş Camisi avlusu ve çevresindeki yeşil alanda cuma namazı kılmaya gelenler, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde deniz kenarında namazlarını kıldı. İskenderun İlçe Müftüsü Osman Şekerci, uzun bir aradan sonra camilerde ibadet yapılmaya başlandığına dikkat çekerek, kurallara, sosyal mesafeye, temizlik kuralları ile maske takılması konularında duyarlı olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI