anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Pandemi sürecinde radyo yayıncılığı

Korona virüsün hayatımızı etkisi altına aldığı bugünlerde bütün sektörlerde olduğu gibi, radyo yayıncılığı da ciddi gelir kaybıyla yoluna devam etmek zorunda kaldı.
 Tarih: 26-05-2020 23:55:45
Pandemi sürecinde radyo yayıncılığı

 

 

Bu süreçte toplumun ihtiyacı olan psikolojik savaşta, tıpkı sağlıkçılar ve güvenlik görevlileri gibi radyo yayıncıları da aralıksız yayınlarına devam ettiler.

Gelir azaldı, dinleyici arttı

Yapılan araştırmalar korona virüs döneminde evlerine kapanan insanların, radyo dinleme eğiliminin arttığını göstermiştir.

Tıpkı sağlıkta olduğu gibi radyo yayıncılığı da büyük bir özveri ile yayına devam etmiştir.

Yayıncıların gerek müzik akışı, gerek halkı bilgilendirici yayınlar yaptığı bu dönemden başarılı bir çıktığı görülmüştür. Ancak, tek gelir kaynağı reklam olan radyoların, gelirlerinin %10’ lara düşmesi önümüzdeki sürece yönelik kaygıları arttırmıştır ve yeni arayışlara yönelim artmıştır.

Gelirleri % 90 azalan, giderleri aynen devam eden sektörün sorunlarına çözüm bulmak üzere Ankara merkezli yayıncılar ile, sanal ortamda yapmış olduğumuz toplantılarda dört ana başlıkta belirlediğimiz sorunları Ankara Ticaret Odası öncülüğünde muhataplarına iletilmek üzere gündeme getirdik.

Ayrıca Küresel Gazeteciler Konseyi’nin öncülüğünde, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden milletvekillerimiz aracılığı ile konunun muhatapları olan Bakanların harekete geçilmesi için sorunlar dile getirildi.

Radyoculuk tarihinde bir ilk! Lisanlar teminat kabul edildi

ATO’da yayıncıların temsil eden Meclis üyesi Adnan Yüce ‘nin girişimi ile , ATO Başkanı Gürsel Baran’ın canlı telefon diplomasisi sonucu, radyocuların Halk Bank KGF kredilerinden yaralanması ve RTÜK tarafından verilen lisansların teminat olarak kabul edilmesini sağladı.

Yayıncılık tarihinde ilk olan lisans teminatı ile ilk kredi bayram öncesi kullandırıldı.  Ankara merkezli pilot uygulama ile Halk Bank Balgat Şubesi görevlendirildi. Yapılan başvurulara iki gün içinde işlem yapılarak krediler tahsis edildi. Ortalama 200.000 TL limitli kredi, radyocu meslektaşların başvurmaları halinde kullandırılacak. Gelirleri sıfırlanan radyolara can suyu ve rahat nefes almalarını sağlayacak.

Meslek Birlikleri bu süreçte kötü bir sınav verdi

Meslek birliklerinin bu süreci dikkate almamaları ve istismar etmeleri de radyocular için hem öncelikli sorun, hem de moral bozucu bir hal aldı.

Yayıncıların ve sektör derneklerinin talep ettikleri indirim ve erteleme yazışmalarını da dikkate almayan meslek birlikleri kötü bir sınav verdiler.

Yayıncıları sözleşmelerle tehdit edip, tahsilat talep etmeleri yayıncıların zihninde KOVİD-19’ dan daha ağır hasar oluşturdu.

Yine ATO Başkanı Gürsel Baran öncülüğünde yapılan girişimler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, RTÜK Başkan Vekili İbrahim Uslu, Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO 14.Medya Komite Meclis Üyesi Adnan YÜCE ve radyo yöneticileri ile yüz yüze toplantı sonuç vermemekle birlikte, belirsizliğini korumaktadır.

Kamu spotları ücretli olsun uzlaşısı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’le, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın telefon görüşmesi sonucu reklam geliri azalan radyocuların ayakta kalması için kamu spotlarının ücretli hale getirilmesi için kanun değişikliği taslağı hazırlayıp, hükümete sunacakları dile getirildi.

Kamu spotlarının ücretli olması, sıkıntılı günler geçiren yayıncılar için olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

ATO ve yayıncılar bundan sonraki süreçte iş birliği-güç birliği içerisinde olma konusunda prensipte anlaştılar.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI