Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan Bölgesi’nde 7,7 milyon yıllık geçmişi aydınlatan kazı çalışmaları sürüyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
“DÜNYADA SAYILI BULUŞLARDAN BİRİ”
Yamula Barajı yakınındaki kazı alanında açıklama yapan Başkan Büyükkılıç, 2018 yılında bir çobanın bulgusu ile başlayan sürecin Kayseri’nin paleontolojik ve morfolojik yapısına yeni bir perspektif kazandırdığını söyledi. Büyükkılıç, “Bu havzada yapılan kazılarda filler, gergedanlar, zürafalar, üç toynaklı atlar ve farklı yırtıcılar dahil olmak üzere çok sayıda tür ortaya çıkarıldı. Kelimenin tam anlamıyla iğneyle kuyu kazılıyor” dedi.
Başkan, Büyükşehir Belediyesi’nin kazılara lojistik destek verdiğini belirterek, çıkarılan fosillerin dünyada sayılı buluşlardan biri olduğunun paylaşılması üzerine müzeleşme yönünde adım attıklarını vurguladı. Eski müzenin yerinde projelendirilen yeni müzenin önümüzdeki yılın sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
KAZI BAŞKANI BAŞOĞLU: “YENİ BİR TÜR BULABİLİRİZ”
Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise bu sezon üç benzer fosil parçası bulduklarını ve bunların yeni bir türe ait olabileceğini belirterek, “Bu sene hortumlu memeli kafatası bulduk, şanslıydık. Yeni bir tür olabileceğini düşünüyoruz ancak kesinleşmeden açıklama yapmıyoruz” dedi.
Başoğlu, Kayseri ve çevresinin inanılmaz verimli bir fosil yatağı olduğuna dikkat çekerek, “Yurt dışından bilim insanları projeye dahil olmak istiyor. Bize mail atıyorlar. Bu zenginliği koruyup tanıtmalıyız” ifadelerini kullandı. 8 yıldır büyük bir özveriyle çalışan ekibine teşekkür eden Başoğlu, ilerleyen dönemde yeni keşiflerle kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.
Kaynak:İHA