Deprem anında yapılması gerekenler

Yayınlama: 24.04.2025
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, vatandaşları deprem anında alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirdi. Yapılan açıklamada, panikten uzak durulması ve doğru uygulamalarla can güvenliğinin sağlanabileceği vurgulandı.

PANİK YAPMAYIN, TELEFONLARI GEREKSİZ YERE KULLANMAYIN

Deprem sırasında öncelikle sakin olunması gerektiği belirtilirken, telefonların sadece acil durumlar ve yangın ihbarları için kullanılması tavsiye edildi. Gereksiz aramalarla hatların meşgul edilmemesi istendi.

SABİTLENMEMİŞ EŞYALARDAN UZAK DURUN, HAYAT ÜÇGENİ OLUŞTURUN

Sabitlenmemiş dolap, raf ve pencere gibi eşyalardan uzak durulması gerektiği hatırlatıldı. Sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altı, dolgun koltuk kenarı veya içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çökerek “hayat üçgeni” oluşturulması önerildi.

BAŞ VE BOYUN KORUNMALI, GÜVENLİ POZİSYON ALINMALI

Başın, iki el arasına alınarak ya da yastık, kitap gibi koruyucu malzemelerle korunması gerektiği vurgulandı. “Çök – Kapan – Tutun” yöntemiyle sabit bir yere tutunulması ve sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda kalınması gerektiği belirtildi.

ASANSÖR, MERDİVEN, BALKON VE PENCERELERDEN UZAK DURUN

Sarsıntı sırasında asansör, merdiven, balkon ve pencerelere yönelmenin hayati tehlike oluşturabileceği vurgulandı. Balkonlara çıkılmaması ve hiçbir şekilde aşağı atlanmaması gerektiği ifade edildi.

KİBRİT, ÇAKMAK KULLANMAYIN, ELEKTRİK DÜĞMELERİNE DOKUNMAYIN

Deprem sırasında olası gaz sızıntılarına karşı çakmak, kibrit yakılmaması ve elektrik düğmelerine basılmamasıgerektiği açıklandı. Gaz sızıntısı olasılığına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANANLAR İÇİN UYARI

Tekerlekli sandalyedeki bireylerin, tekerlekleri kilitleyerek baş ve boyunlarını koruma altına almaları gerektiği bildirildi.

MUTFAK VE LABORATUVARLARDAN UZAKLAŞIN

Ocak, fırın, üretim tezgâhı gibi cihazların bulunduğu yerlerde çalışan kişilere yönelik uyarıda bulunulurken, bu cihazların kapatılması ve dökülebilecek malzemelerden uzak durulması gerektiği kaydedildi.

SARSINTI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcıların söndürülmesi gerektiği belirtildi. Gerekli eşyaların alınarak daha önce belirlenen güvenli güzergâhlardan toplanma alanlarına gidilmesi önerildi.

OKUL, OFİS VE TOPLU ALANLARDA DAVRANIŞ ŞEKLİ

Sınıf, ofis veya büro gibi yerlerde sağlam masa ve sıraların altına ya da yanına geçerek hayat üçgeni oluşturulması; koridorlardaysa duvar kenarında baş ve boynun korunması gerektiği aktarıldı. Cam ve cam eşyalardan uzak durulması gerektiği de vurgulandı.

SADECE RESMÎ KAYNAKLARI TAKİP EDİN

Açıklamanın sonunda, sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyonlara karşı dikkatli olunması, bilgi kirliliğine düşülmemesi adına yalnızca resmî kurumların açıklamalarının takip edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Kaynak:İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.