Petrol ticaretinde yeni dönem: Türkiye ve Angola yakınlaşıyor

Yayınlama: 02.07.2025
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Angola Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu 3’üncü Dönem Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki mevcut 126 milyon dolarlık ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarma hedefini paylaştı. Bu hedefin, iki ülke Cumhurbaşkanları tarafından belirlendiğini ifade etti.

KAPSAMLI İŞBİRLİĞİ: ENERJİDEN EĞİTİME, TARIMDAN ULAŞTIRMAYA

Bayraktar, toplantı kapsamında ticaret, yatırım, enerji, tarım, eğitim ve ulaştırma gibi stratejik alanlarda işbirliği konularının ele alındığını aktardı. Görüşmelerin ardından, müteahhitlik, enerji, madencilik, eğitim, sanayi, bilim, ormancılık ve hayvancılık gibi pek çok alanda somut adımları içeren bir mutabakat zaptının imzalanacağı bilgisini verdi.

AFRİKA İLE TİCARET 20 YILDA 7 KAT ARTTI

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Afrika kıtasıyla olan ticari ilişkilerine de değinerek, 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2024 itibarıyla 37 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Aynı dönemde Türkiye’nin Afrika’ya ihracatı 22 milyar dolara, ithalatı ise 15 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitlerin ise 100 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığı ve 2.000’den fazla projeye imza attığı aktarıldı.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞİYOR: PETROL TİCARETİ GÜNDEMDE

Bayraktar, Türkiye Petrolleri ile Angola’nın Sonangol şirketi arasında petrol ve doğal gaz alanlarında iş birliği yapılacağını açıkladı. Ayrıca, ham petrol ve petrol ürünleri ticaretinin artırılması için TPİK ile Sonangol arasında daha yakın işbirliği yürütüleceği ifade edildi. Türkiye’den uzman bir heyetin kısa süre içinde Angola’ya gideceği duyuruldu.

MÜTEAHHİTLİKTE 1,2 MİLYAR DOLARLIK PROJE HACMİ

Türk firmalarının Angola’da bugüne kadar 1,2 milyar dolar tutarında 8 projeye imza attığını belirten Bayraktar, bu alanda çok daha büyük bir iş hacmi potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Ayrıca, elektrik iletim altyapısı, un sanayi, tekstil, atık yönetimi, savunma sanayi, hazır giyim, perakende ve yakıt depolama gibi sektörlerde de yeni işbirliği fırsatları bulunduğuna dikkat çekti.

EĞİTİMDE STRATEJİK ORTAKLIK: ANGOLALI ÖĞRENCİLERE BURS

Bayraktar, eğitim alanında Angola ile uzun vadeli işbirliğine önem verdiklerini belirtti. 2024 yılında 14 Angolalı öğrenciye Türkiye’de burs verildiğini açıklayan Bakan, teknik üniversiteler arasında işbirliği başlatılması için de mutabakata varıldığını duyurdu. Ayrıca TİKA aracılığıyla Angola’da sağlık, tarım, kadınların ekonomik yaşama katılımı ve insani yardım gibi alanlarda projeler yürütüldüğünü vurguladı.

YATIRIMLARIN KORUNMASI VE ÇİFTE VERGİLENDİRME KONULARINDA ANLAŞMA

Bayraktar, yatırımların korunması ve teşviki anlaşmasının iç hukuk süreçlerinin tamamlanması konusunda mutabakat sağlandığını belirtti. Ayrıca, çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmanın da ikili ticaretin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu konuda Angola’dan somut adımlar beklediklerini söyledi.

MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Toplantının sonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Angola Maden Kaynakları Petrol ve Gaz Bakanı Diamantino Pedro Azevedo, iki ülke arasında yeni işbirliklerini içeren Türkiye-Angola 3’üncü Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.