TZOB Başkanı Bayraktar: “Çiftçi yüzde 85’e varan verim kaybı yaşıyor”

Yayınlama: 12.07.2025
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, içinde bulunduğumuz hasat döneminde çiftçilerin kuraklıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, bazı bölgelerde verim kaybının yüzde 85’lere ulaştığını açıkladı.

Bayraktar, “Hasat başlamadan önce Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgede kuraklık yaşanabileceğini ifade etmiştim. Nitekim çiftçilerimiz, kuru tarım yapılan tahıl alanlarında dekara 50 kilograma kadar düşen verimlerle karşılaştı. Maliyetini karşılamayacağı için birçok üretici tarlasına biçerdöver sokamıyor” dedi.

SULANABİLEN ARAZİLERDE BİLE VERİM DÜŞTÜ

Bayraktar, yalnızca kuru tarım yapılan arazilerde değil, sulama imkânı bulunan bölgelerde de verim düşüklüğü yaşandığını söyledi. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde çiftçilerin büyük zararla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNE DE KURAKLIK TEHDİDİ

Önümüzdeki dönemde hasadı yapılacak ayçiçeği ürününde de büyük risk bulunduğuna dikkat çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu: “Trakya bölgesi, Türkiye ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 46’sını, üretiminin ise yüzde 35’ini karşılıyor. Ancak 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 dönemini kapsayan tarım yılı yağışları Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 oranında azalmış durumda. Haziran ayında ise Marmara, son 54 yılın en düşük yağışını aldı.”

AŞIRI SICAKLAR VERİMİ TEHDİT EDİYOR

Kuraklığa ek olarak aşırı sıcaklıkların da ürünlerde stres yarattığını belirten Bayraktar, 2025 Haziran ayının Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 4’üncü haziranı olduğunu, Marmara Bölgesi’nde ortalama sıcaklıkların normalin 1,5 derece üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, ayçiçeği bitkisinde görülen stresin verim düşüklüğüne neden olmasından endişe ediliyor.

“2025 TARIMI, DOĞAL AFET YILI HALİNE GELDİ”

Bayraktar, nisan ayında yaşanan zirai don olayının meyve üretimini, kuraklığın ise buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünleri etkilediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “2025 yılı tarım sektörü açısından şimdiden doğal afet yılı haline gelmiştir. Bu durum doğrudan çiftçilerimizin gelirlerine yansıyor.”

FAİZSİZ BORÇ ERTELENMESİ VE YARDIM TALEBİ

Bayraktar, tarımın sürdürülebilirliği adına çiftçilere destek verilmesini talep ederek, şunları söyledi: “Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca nisan ayında yaşanan zirai don olayından zarar gören çiftçilere yapılan yardımların, kuraklıktan zarar gören üreticilerimize de yapılmasını istiyoruz.”

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.