Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye genelinde etkili olan şap hastalığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2025 yılının tarım sektörü açısından adeta bir “afet yılı”na dönüştüğünü belirten Bayraktar, bu yıl görülen şap virüsünün daha tehlikeli ve ölümcül olduğuna dikkat çekti.
Bayraktar, şap hastalığı nedeniyle 81 ilde hayvan pazarlarının kapatıldığını ve hastalık görülen bölgelerde hayvan hareketlerinin tamamen durdurulduğunu söyledi. Bu yıl Kurban Bayramı’nda yaşanan artan hayvan hareketliliğinin de hastalık yayılımını hızlandırdığına vurgu yaptı.
“Genellikle şap hastalığının ölüm oranı düşük, bulaş oranı ise yüksektir,” diyen Bayraktar, bu yılki virüsün daha ölümcül ve tehlikeli boyutta seyrettiğini ifade etti. Bazı bölgelerde üreticilerin hayvan kayıpları yaşadığına dikkat çeken Bayraktar, et ve süt verimindeki düşüşlerin üreticileri ciddi ekonomik zararlara uğrattığını belirtti.
Bayraktar, şap hastalığının en büyük nedenlerinden birinin sınırlardan kaçak yollarla giren canlı hayvan ve et olduğunu ifade ederek, “Bu durum hem insan hem de hayvan sağlığı için ciddi bir tehdittir. Kaçakçılıkla topyekûn mücadele edilmeli, taviz verilmemelidir,” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya ilişkin hızlı şekilde harekete geçtiğini söyleyen Bayraktar, hastalık çıkan bölgelerde yeterli miktarda aşı stoğunun bulunduğunu, sevk ve uygulama sürecinin planlı bir şekilde sürdürüldüğünü aktardı. Karantina ve aşılama tedbirlerinin mücadelede kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Üreticilerin, hastalık çıkmadan önce ve çıktıktan sonra alması gereken önlemleri sıralayan Bayraktar şu uyarılarda bulundu:
Ahır dezenfeksiyonu ihmal edilmemeli
Ahıra yalnızca görevliler girmeli, özel kıyafet ve ayakkabı kullanılmalı
Yeni hayvanlar 21 gün karantinada tutulmalı
Hasta hayvanlar hemen izole edilmeli, bulunduğu alanlar dezenfekte edilmeli
Veteriner hekimlere vakit kaybetmeden bilgi verilmeli
Hayvan pazarlarının kapalı olması sebebiyle üreticilerin satış yapamadığını hatırlatan Bayraktar, bu durumun özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçların ödenmesini zorlaştırdığını ifade etti. Bayraktar, bu borçların faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesi gerektiğini savundu.
Son olarak şap hastalığından zarar gören tüm üreticilere “geçmiş olsun” dileklerini ileten Şemsi Bayraktar, mücadele sürecinde hem kamunun hem de üreticilerin üzerine düşeni eksiksiz yerine getirmesinin önemine dikkat çekti.
Kaynak: İHA