Avrupa Parlamentosu (AP), sığınma başvurusu reddedilen kişilerin Avrupa Birliği (AB) dışındaki üçüncü ülkelere gönderilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan düzenleme için AB Konseyi ile müzakerelere başlama kararı aldı.
AP’DEN KRİTİK OYLAMA
Genel Kurul’da yapılan oylamada, düzenlemeye ilişkin Parlamento’nun pozisyonu 389 kabul oyuyla benimsendi. Karara 206 milletvekili karşı çıktı. Bu adımla birlikte düzenlemenin nihai halinin belirlenmesi için AP ile AB Konseyi arasında görüşmelerin kısa sürede başlaması bekleniyor.
GERİ GÖNDERME SÜREÇLERİ GENİŞLİYOR
AB Komisyonu’nun 2025 yılında sunduğu teklif kapsamında, yasa dışı yollarla AB ülkelerinde bulunan ve sığınma başvurusu reddedilen kişilere geri dönüş yükümlülükleri getiriliyor. Düzenleme, bu kişilerin üçüncü ülkelere gönderilmesini kolaylaştıracak mekanizmaları da içeriyor. Ayrıca geri dönüş kararına uymayan ya da yetkililerle işbirliği yapmayan kişiler için sosyal yardımların kesilmesi ve bazı durumlarda cezai yaptırımlar uygulanmasının önü açılıyor.
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE ANLAŞMALAR YASAL ZEMİNE OTURUYOR
Düzenlemenin önemli başlıklarından biri de üçüncü ülkelerle yapılacak “geri dönüş merkezi” anlaşmalarının hukuki altyapısının oluşturulması. Bu kapsamda, göçmenlerin AB dışındaki ülkelerde tutulmasına yönelik uygulamalar daha sistematik hale getirilecek.
İTALYA-ARNAVUTLUK MODELİ TARTIŞMA YARATTI
Öte yandan, İtalya ile Arnavutluk arasında imzalanan ve düzensiz göçmenlerin Arnavutluk’ta kurulacak merkezlerde tutulmasını öngören anlaşma, benzer uygulamalara örnek olarak gösteriliyor. Ancak söz konusu model, yargı kararları ve kamuoyundaki eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yeni düzenleme, AB’nin düzensiz göçle mücadele politikalarında daha sert ve sistematik bir döneme girildiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.