CBS News’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’da bazı askeri tesisler de dahil olmak üzere hedeflere saldırı emri verdi. Güvenlik gerekçeleriyle isimleri açıklanmayan iki ABD’li yetkili, harekâtın Trump’ın direktifiyle yapıldığını belirtti. Saldırıların başlangıçta Noel günü planlandığı, ancak Nijerya’daki DEAŞ hedeflerine öncelik verilmesi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle operasyonun ertelendiği kaydedildi.
CARACAS’TA PATLAMALAR VE OLAĞANÜSTÜ DURUM İLANI
Venezuela’nın başkenti Caracas’ta patlama sesleri duyulurken, hükümet saldırılardan ABD’yi sorumlu tuttu. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülke genelinde “dış müdahaleden kaynaklanan olağanüstü durum” ilan eden bir kararname imzaladı. Patlamalar, halk arasında paniğe ve bazı bölgelerde elektrik kesintilerine yol açtı.
HAREKATIN PLANLAMA SÜRECİ VE ETKİLERİ
ABD yetkilileri, Venezuela’daki operasyonun öncesinde detaylı bir planlama süreci yürütüldüğünü açıkladı. Saldırıların zamanlaması ve hedef seçimi, diğer bölgelerdeki operasyonlar ve hava koşulları dikkate alınarak şekillendirildi. Bu gelişmelerin ardından Venezuela’da güvenlik önlemleri artırılırken, uluslararası kamuoyunda olayın yankıları devam ediyor.
Kaynak: AA