SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

ABD’de basın özgürlüğü kararı: Pentagon geri adım atıyor

Haber görseli

ABD’de federal mahkeme, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) basına yönelik getirdiği kısıtlamaların ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Karar, basın özgürlüğü açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

MAHKEME: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLDİ

ABD’li yargıç Paul Friedman, Pentagon’un uyguladığı basın politikalarının, Anayasa’nın birinci maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve basın haklarını ihlal ettiğini belirtti. Mahkeme, uygulamanın aynı zamanda hukuki belirsizlik taşıdığına da dikkat çekti. 

“KAMUOYUNUN BİLGİYE ERİŞİMİ DAHA DA ÖNEMLİ”

Kararda, ulusal güvenliğin korunmasının önemli olduğu vurgulanırken, özellikle İran ve Venezuela gibi krizlerin yaşandığı bir dönemde kamuoyunun hükümet faaliyetlerine farklı kaynaklardan erişebilmesinin daha da kritik hale geldiği ifade edildi.

TEMYİZ SÜRECİ BAŞLIYOR

Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, karara katılmadıklarını belirterek temyiz sürecini başlatacaklarını açıkladı. Öte yandan The New York Times yetkilileri, kararın basın özgürlüğü açısından önemli bir kazanım olduğunu vurguladı