Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Avrupa Komisyonu, 2 Temmuz 2025 tarihinde yayımladığı yeni kılavuzla, okyanus enerjisini Avrupa Birliği’nin (AB) temiz enerji dönüşümünde öncelikli teknolojiler arasına aldı. Kararla birlikte, deniz kaynaklı enerji teknolojileri AB’nin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği yenilikçi yenilenebilir enerji kapasitesine önemli katkı sağlayacak.
Komisyon’un yayımladığı kılavuza göre, AB üye ülkeleri 2030 yılına kadar devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesinin en az yüzde 5’ini yenilikçi teknolojilerle karşılamaya teşvik edilecek. Bu hedef doğrultusunda, gelgit, dalga, okyanus termal enerjisi ve tuzluluk farkına dayalı sistemler desteklenecek yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterildi.
Kılavuzda, okyanus enerjisinin sistem seviyesinde sunduğu katkılara da yer verildi. Dalga enerjisinin rüzgârın düşük olduğu dönemlerde dahi üretim sağlayabilmesi, güneş enerjisinin zayıfladığı kış aylarında üretiminin artması ve gelgit enerjisinin öngörülebilirliği sayesinde şebeke istikrarına katkı sağlaması, bu kaynakların stratejik önemini artırıyor.
Avrupa merkezli sektör kuruluşu Ocean Energy Europe (OEE) tarafından yapılan değerlendirmelere göre, okyanus enerjisi sektörü 2050 yılına kadar AB’nin elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayabilir. Bu süreçte 100 GW sabit yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturulması ve yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağlanması mümkün görülüyor.
EVOLVE projesi kapsamında yapılan modelleme çalışmaları da bu potansiyeli destekliyor. Proje sonuçları, okyanus enerjisinin sınırlı kapasiteyle bile olsa fosil yakıt kullanımını azaltabileceğini ve enerji sistemine bağlı maliyetleri düşürebileceğini ortaya koydu.
Komisyon, okyanus enerjisi yatırımlarının artırılması için özel finansal desteklerin devreye alınmasını öneriyor. OEE, geçmişte güneş ve rüzgâr enerjisinde başarıyla kullanılan “besleme tarifeleri” ve “fark sözleşmeleri (CfD)” gibi destek araçlarının, bu alanda da uygulanabileceğine dikkat çekiyor.
Ocean Energy Europe CEO’su Remi Gruet, özellikle İngiltere’nin gelgit enerjisi projeleri için düzenlediği CfD ihaleleri sayesinde 120 MW’ın üzerinde kapasiteyi hayata geçirdiğini ifade etti. Gruet, “Gelir desteği işe yarıyor. Nerede uygulanırsa, projeler hız kazanıyor ve özel yatırımlar artıyor. Şimdi, zengin dalga enerjisi potansiyeline sahip İrlanda, Portekiz, Fransa ve İspanya’nın da bu çağrıya yanıt vermesi gerekiyor” dedi.
Gruet ayrıca, okyanus enerjisi sektörünün 2030 vizyonuyla uyumlu şekilde büyümeye hazır olduğunu belirtti. Bu sürecin Avrupa’da hem yeni bir sanayi yaratma hem de enerji arz güvenliğini artırma açısından stratejik fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Haber Merkezi