Ağrı’da Jeotermal yatırımıyla enerji ve tarıma destek

Yayınlama: 28.04.2025
A+
A-

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 294 milyon dolarlık jeotermal yatırım, enerji ve tarımı birleştirerek bölgeye 3 bin kişilik yeni istihdam alanı sunacak.

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde, Meya Enerji’nin sahasında Geosima Sondaj ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, ikinci jeotermal kuyuda 720 metre derinlikte 150 derece sıcaklıkta jeotermal suya ulaşıldı. Toplam 294 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek proje, enerji üretiminin yanı sıra 1000 dönüm alanda sera tarımını destekleyecek ve bölgeye 3 bin kişilik yeni istihdam sağlayacak.

150 DERECE SICAKLIĞA SAHİP JEOTERMAL SU

Projede, 50 megavat kapasiteli jeotermal elektrik santrali, karbondioksit gazı üretim tesisi ve 1000 dönümlük cam sera alanı kurulacak. Sahada açılması planlanan 33 jeotermal kuyudan ikincisinde 720 metre derinliğe ulaşıldı ve 150 derece sıcaklığa sahip jeotermal suya erişildi.

KALKINMA SÜRECİ

Yatırımlar tamamlandığında, Diyadin bölgesinde jeotermal enerji kaynaklarının ekonomik değer zincirine kazandırılmasıyla birlikte önemli bir kalkınma süreci başlayacak.
“Diyadin, enerji ve tarımda yeni bir merkez olacak”
Ağrı Valisi Mustafa Koç, Diyadin Mollakara bölgesinin hem madencilik hem de jeotermal enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Jeotermal enerji ve tarım projeleri bölgemiz için büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle, Diyadin’deki 800 metre derinliğe ulaşan sondaj çalışmaları, bu projelerin bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına işaret ediyor,” diyen Koç, yatırımcıların bölgedeki huzur ortamından faydalandığını vurguladı.

ÜLKE GENELİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Aydın ayrıca, jeotermal enerji ve tarım projelerinin sadece Diyadin için değil, ülke genelinde sürdürülebilir kalkınma açısından kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Tavlı, projelerin tamamlanmasının ardından yaklaşık 1500 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağına dikkat çekerek, “Bu projeler, sadece bölgedeki istihdamı değil, aynı zamanda ülkemizin cari açığının kapanmasına da katkı sunacak önemli bir kaynak olacak. Şu anda 33 kuyudan oluşan sondaj projemiz devam etmektedir. İlk kuyudaki hedefimiz 1700 metre derinliğe ulaşmaktır. Bugün itibarıyla 720 metresi tamamlanmış olup, kalan kısmı da yaklaşık 45 gün içerisinde tamamlanarak kuyunun üretime açılması planlanmaktadır,” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.