Ankara’da çocuk edebiyatı zirvesi

Yayınlama: 13.05.2025
Düzenleme: 13.05.2025 09:48
A+
A-

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Kongre ve Kültür Merkezi, çocuk edebiyatına gönül vermiş öğretmenleri “Bir Öykü, Bin Düş” temalı kongrede bir araya getirdi. Öğretmen yazarların yanı sıra akademisyenler, eğitimciler, illüstratörler ve alanında uzman isimlerin katıldığı etkinlik, çocukların edebiyatla buluşmasını farklı boyutlarıyla ele almayı amaçlıyor.

YELKENCİ: “HİKÂYELER, MİLLETİN KÜLTÜREL HAFIZASINI GELECEĞE TAŞIR”

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yelkenci, kongrede yaptığı konuşmada, hikâyelerin yalnızca hayal gücünü geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda toplumların tarih boyunca biriktirdiği değerlerin sonraki kuşaklara aktarılmasında da güçlü bir araç olduğunu vurguladı.

Yelkenci, “Hikâyeler, sadece anlatılan öyküler değil; aynı zamanda milletlerin hafızasını, kültürel mirasını ve medeniyet birikimini dil aracılığıyla gelecek nesillere taşıyan köprülerdir. Bu nedenle dilin doğru ve etkili kullanımı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında büyük önem arz ediyor,” dedi.

“ÇEVİRİLERDE DOĞRU KARŞILIKLARIN KULLANILMASI GEREKİYOR”

Konuşmasında çevirilerin eğitimdeki etkisine de değinen Yelkenci, özellikle akademik metinlerde dilin hassasiyetle ele alınması gerektiğine dikkat çekti. “İngilizce bir terimi Türkçeye aktarırken kolayına kaçmak yerine doğru karşılıkları aramalıyız. ‘Well-being’ kelimesinin ‘iyi oluş’ şeklinde çevrilmesi gibi örnekler, anlam kaymalarına neden olabiliyor. Akademik dünyadan beklentimiz, bu konuda daha titiz ve sorgulayıcı bir yaklaşım geliştirmesidir,” ifadelerini kullandı.

KONGREYE YOĞUN KATILIM

Kongrenin açılış töreninde, Millî Eğitim Bakan Yardımcıları Nazif Yelkenci ve Celile Yılmaz’ın yanı sıra, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı da yer aldı. Çocuk edebiyatının öncü isimlerinden Yalvaç Ural, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. Hayati Develi ve Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan’a katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

EDEBİYATIN GELECEĞİNE YÖN VEREN KONULAR GÜNDEMDE

Etkinlikte, öğretmen yazarların çocuk edebiyatına katkıları, çocukların edebi eserlerle tanışma süreçleri, edebiyat zevkinin kazandırılması, paydaşlar arası iş birliğinin artırılması gibi birçok konu ele alındı. Ayrıca, çocuk edebiyatı aracılığıyla dilin güçlendirilmesi ve yeni nesillerin kültürel mirasla buluşturulması da kongrenin ana hedeflerinden biri olarak öne çıktı.

Üç gün sürecek kongre, 13 Mayıs’ta sona erecek.

Kaynak: MEB

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.