Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Uzmanlar, aşılama ile büyük ölçüde azalan kızamık vakalarındaki son yıllarda yaşanan artış konusunda uyarıyor. Dr. Öğretim Üyesi Cansu Vatansever de kızamık virüsünün kişiler arasında oldukça kolay bulaşabildiğini, hastalığın aşılanmamış veya aşı programını tamamlamamış başta çocuklar olmak üzere tüm bireylerde ölümcül sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.
Kızamığın enfekte bireylerin konuşmaları, öksürmeleri ve hapşırmaları sonucunda ağız ve burunlarından çıkan aerosoller ile ortama yaydıkları kızamık virüsünün sağlıklı bireyler tarafından solunması sonucunda bulaştığını belirten Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Cansu Vatansever, “Hastalığa yakalanmak için enfekte birey ile doğrudan temas edilmesine gerek bulunmuyor. Enfekte bireyin bulunduğu bir alana kendisinden birkaç saat sonra girilse bile ortam havasında bulunan virüs sağlıklı bireylere bulaşabilir” açıklaması yaptı.
Dr. Cansu Vatansever, “Enfekte bir birey çevresindeki aşısız bireylerin yüzde 90’ına hastalığı bulaştırabilir. Ateş, halsizlik, deri döküntüleri şeklinde gözlenen kızamık, otitis media (orta kulak iltihabı), diyareye bağlı aşırı sıvı kaybı, zatürre, miyokardit (kalp kası iltihabı), körlük, ensefalit (beyin iltihabı) gibi komplikasyonlara ve ölüme neden olabilir” dedi.
“Spekülasyonlar, kızamık gibi aşı ile önlenebilir hastalıklarda vaka ve ölüm sayılarında artışa neden oluyor”
Aşılama takvimine uyan bireylerde aşının uzun süreli olmak üzere yaklaşık yüzde 97 oranında koruma sağladığını ifade eden Dr. Cansu Vatansever, özellikle Covid-19 pandemisi sırasında uygulanan aşılar hakkındaki spekülasyonların çocukluk dönemi aşıları başta olmak üzere pek çok aşı takviminde aksamaya yol açarak, kızamık gibi aşı ile önlenebilir hastalıklarda vaka ve ölüm sayılarında artışa neden olduğunun altını çizdi.
Son yıllarda kızamık vakalarındaki ve kızamık kaynaklı ölümlerdeki artışın en önemli nedenlerinin aşı reddi ve aşı kararsızlığından kaynaklandığını belirten Dr. Cansu Vatansever, “Avrupa, Asya, Amerika, Afrika gibi dünyanın pek çok farklı bölgesinde kızamık vakalarında artış gözlemlenmeye devam ederken kızamık vakaları ülkemiz için de tehdit oluşturuyor. 2024 yılında tespit edilen kızamık vakalarının üçte biri Avrupa’daydı. Küreselleşen dünyada bulaşıcı hastalıklar ülkeler ve hatta kıtalar arasında kolay ve hızlı bir şekilde yayılım gösterebiliyor. Ülkemizde kızamık salgın boyutlarında değil ancak aşılanmamış bireyler dünyada farklı bölgelerde görülen salgınlar nedeniyle risk altındalar” dedi.
Kaynak:İHA