Baltık ülkeleri ve Polonya’dan savunma için yeni açılım önerisi

Yayınlama: 18.03.2025
A+
A-

NATO üyesi Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, anti-personel mayınların kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşması’ndan çekilme çağrısında bulundu. Ortak açıklamada, Rusya ve Belarus’a sınır komşusu olan NATO ülkelerine yönelik tehditlerin artması sebebiyle güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.

GÜVENLİK ORTAMI İSTİKRARSIZ

Savunma bakanları yaptıkları açıklamada, “Rusya’nın saldırganlığı ve Avrupa-Atlantik topluluğuna yönelik tehditleriyle şekillenen istikrarsız güvenlik ortamında caydırıcılığımızı ve savunma yeteneklerimizi güçlendirecek tüm tedbirleri değerlendirmek hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Bakanlar, bu adımın ülke topraklarını ve özgürlüklerini koruma kararlılıklarını göstermek adına önemli bir mesaj olduğuna dikkat çekti.

ULUSLARARASI HUKUKA BAĞLILIK DEVAM EDECEK

Açıklamada, ulusların uluslararası insancıl hukuka ve silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına olan bağlılıklarının devam edeceği vurgulandı. “Müttefiklerimizden aldığımız anlayış ve desteğe minnettarız” ifadeleri yer aldı.

SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLME PLANI GÜNDEMDE

Litvanya Savunma Bakanı Dovil Sakaliene, antlaşmadan çekilme planının, sınır güvenliğini etkili bir şekilde sağlamak amacıyla gündeme geldiğini belirtti.

ANTLAŞMANIN ŞARTLARI VE TARAF ÜLKELER

Polonya ve Baltık ülkeleri, anti-personel mayınların kullanımını, üretimini ve transferini yasaklayan ve 164 ülkenin taraf olduğu 1997 tarihli Ottawa Antlaşması’ndan çekilme durumunda tekrar kara mayını kullanabilecek. ABD’nin, anlaşmaya taraf olmayan tek NATO üyesi olduğu, Çin, Hindistan, Pakistan ve Güney Kore’nin de antlaşmaya taraf olmadığı biliniyor.

FİNLANDİYA’NIN BENZER PLANLARI

Geçtiğimiz Aralık ayında Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’da bu tür silahları kullanmasının ardından Ottawa Antlaşması’ndan çekilmeyi değerlendirdiğini açıklamıştı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.