Bayraktar: Karadeniz’de gaz üretimi artıyor!

Yayınlama: 11.04.2025
Düzenleme: 11.04.2025 15:31
A+
A-

Enerji Bakanı Bayraktar, Karadeniz’de günlük doğal gaz üretiminin 8,8 milyon metreküpe ulaştığını ve bu üretimle 3,8 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılandığını açıkladı.

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük doğal gaz üretimi 8,8 milyon metreküpe ulaşarak rekor kırdı. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, bu üretimle 3,8 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılandığını belirtti. Bayraktar, yeni yüzyılda hedefin kritik madenler olduğunu vurguladı.

STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2016’dan sonra petrol ve doğal gaz alanında strateji değişikliğine gittiğini belirtti. Forum, Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirildi; açılışı Güler Sabancı yaptı, moderatörlüğü ise Kıvanç Zaimler üstlendi.

TARİHİ DOĞALGAZ KEŞFİ

Bakan Bayraktar, enerji stratejisinin ilk ayağının Türkiye’nin kendi filosuyla yoğun ve kararlı arama çalışmaları yapmak olduğunu belirtti. Bu stratejiyle Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda tarihi bir doğal gaz keşfi yapıldığını vurgulayan Bayraktar, günlük üretimin 8,8 milyon metreküpe ulaştığını ve 3,8 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılandığını açıkladı.

CUMHURİYET TARİHİNDE ÜRETİLEN GAZIN 50 KATI

Bakan Bayraktar, ay sonunda günlük gaz üretiminin 9,5 milyon metreküpe çıkacağını ve 1. fazın tamamlanacağını açıkladı. 2026’da üretimin iki katına çıkarılarak yıllık 7,5 milyar metreküp seviyesine ulaşması hedefleniyor. Bu miktar, Cumhuriyet tarihi boyunca üretilen gazın yaklaşık 50 katı olacak.

80BİN VARİL PETROL

Bakan Bayraktar, stratejinin ikinci ayağının “gidilmedik yerlere gitmek” olduğunu belirtti. Bu kapsamda 2021’de Gabar’da petrol keşfi yapıldığını ve bugün bölgede günlük 80 bin varil petrol üretildiğini açıkladı. 2016’da Türkiye Petrolleri’nin üretimi 36 bin varildi; Gabar’da daha büyük potansiyel öngörülüyor.

YENİ ORTAKLIKLAR

Bakan Bayraktar, stratejinin üçüncü ayağının konvansiyonel olmayan üretim olduğunu belirterek, bu alanda güçlü bir program başlattıklarını söyledi. Diyarbakır’da 4 sahada çatlatma (cracking) yöntemiyle petrol üretimi için yeni ortaklıklar kurulduğunu açıkladı.

ÇOK FARKLI BİRŞEY KONUŞURUZ

Bu tür bir üretimin, Amerika’nın dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz üreticisi olmasını sağladığını vurgulayan Bayraktar, “Trakya’da ve Güneydoğu’daki sahalarda çok ümitvar olarak bu işe giriyoruz. Stratejinin ilk iki ayağı gibi burası da çalışırsa hakikaten Türkiye’de çok farklı bir şey konuşuruz.” ifadelerini kullandı.

NADİR TOPRAK ELEMENTİ

Bayraktar, geçen yüzyılın altına hücum yüzyılı olduğunu dile getirerek “Şimdi yeni yüzyıl, yeni dönemde kritik madenlere hücum.” dedi. Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri olmak üzere bu alanda Türkiye’nin önemli rezervleri olduğunu anlatan Bayraktar, bunların ekonomiye kazandırılmasının öncelikli konulardan biri olduğunun altını çizdi.

 

Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.