İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda, Milli Savunma Bakanlığına bağlı ASFAT tarafından geliştirilen havadan su üretim sistemi kamuoyuna tanıtıldı. Şebeke bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışan sistemin, günlük 25 tona kadar içme suyu üretebildiği bildirildi.
Fuarın dikkat çeken ürünlerinden biri olan sistem, özellikle altyapının bulunmadığı, lojistik erişimin zor olduğu ve operasyon sahalarının sınırlı imkanlara sahip olduğu bölgelerde kullanılmak üzere tasarlandı.

HAVADAKİ NEMİ İÇME SUYUNA DÖNÜŞTÜRÜYOR
Geliştirilen teknoloji, atmosferdeki nemi toplayarak özel filtreleme ve arıtma süreçlerinden geçiriyor ve doğrudan içme suyu kalitesine getiriyor. Bu sayede dış su kaynaklarına bağımlılık ortadan kaldırılıyor.
Sistemin özellikle sahra koşulları, deniz platformları ve zorlu iklim bölgelerinde kesintisiz su temini sağlamayı hedeflediği ifade edildi.
ÜÇ FARKLI ÜRETİM KAPASİTESİ
ASFAT tarafından geliştirilen sistemin farklı ihtiyaçlara göre üç ayrı versiyonu bulunuyor: 20 litrelik küçük ölçekli üretim, 150 litrelik orta ölçekli üretim ve günlük 25 ton kapasiteli yüksek ölçekli üretim.
Bu yapı sayesinde hem bireysel hem de geniş ölçekli askeri ve lojistik kullanım senaryolarına uygun esnek bir çözüm sunuluyor.

“YÜZDE 100 YERLİ MÜHENDİSLİK” VURGUSU
ASFAT Pazarlama Uzmanı Nur Birce Yılmaz, sistemin tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretildiğini belirtti. Yılmaz, cihazın özel filtreleme teknolojisi sayesinde sağlıklı ve güvenli su üretimi gerçekleştirdiğini ifade etti.
Ayrıca sistemin tamamen yerli mühendislik ürünü olmasının Türkiye açısından önemli bir teknoloji kazanımı olduğuna dikkat çekti.

ZORLU KOŞULLARA UYUMLU TASARIM
Sistemin farklı sıcaklık ve nem koşullarında çalışabilmesi en önemli özelliklerden biri olarak öne çıkıyor. Cihazın kendi içinde dengeleme yaparak üretim kapasitesini optimize ettiği ve ekstrem şartlarda dahi görev yapabildiği aktarıldı.
STRATEJİK LOJİSTİK AVANTAJ
Uzmanlara göre havadan su üretim teknolojisi, özellikle askeri operasyonlarda su tedarik zincirini daha bağımsız hale getirme potansiyeli taşıyor. Bu durum, uzun süreli görevlerde lojistik maliyetleri azaltırken operasyonel hareket kabiliyetini artırabilir.
ASFAT yetkilileri sistemin hem askeri kullanım hem de dost ve müttefik ülkelere ihracat için hazır olduğunu belirtiyor.