Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Dünya genelinde birçok ülke, alkollü araç kullanımını ciddi bir suç olarak değerlendiriyor ve bu suça karşı sert yaptırımlar uyguluyor. Ceza oranları ise ülkelere ve alkol seviyelerine göre değişkenlik gösteriyor.
Türkiye’de hususi otomobil sürücüleri için yasal alkol sınırı 0.50 promil, ticari araç kullanıcıları için ise 0.20 promil olarak uygulanıyor.
ABD’de alkol sınırı 21 yaş ve üzerindeki sürücüler için 0,8 promil, 21 yaş altındakiler için ise 0 ila 0,2 promil arasında eyaletten eyalete değişiyor. Alkollü araç kullanımı 500 ila 2.000 dolar arası para cezasına, ehliyetin iptaline ve hatta hapis cezasına neden olabiliyor.
Çekya, Romanya, Slovakya ve Macaristan gibi ülkeler, alkole karşı sıfır tolerans politikası izliyor. Bu ülkelerde kanında herhangi bir miktarda alkol tespit edilen sürücüler cezalandırılıyor.
Fransa’da genel sürücüler için yasal sınır 0,5 promil, yeni ehliyetliler ve toplu taşıma şoförleri için 0,2 promil. Sınırın aşılması durumunda 135 euro para cezası ve ehliyetin askıya alınması uygulanıyor. 0,8 promilin üzeri durumlarda ise 4.500 euro para cezası ve 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
Almanya’da 21 yaş altındakiler, ehliyet süresi 2 yılın altında olanlar ve profesyonel sürücüler için alkol sınırı 0 promil. Diğer sürücüler için sınır 0,5 promil. Cezalar en az 500 eurodan başlıyor ve ehliyet iptaline kadar uzanabiliyor.
0,1 promil: Arnavutluk
0,2 promil: Sırbistan, Ukrayna, Polonya, Norveç, İsveç
0,3 promil: Bosna Hersek, Belarus, Moldova, Karadağ
0,5 promil: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, İtalya, İrlanda, İsviçre, İspanya, Portekiz, Kuzey Makedonya
0,356 promil: Rusya (1 Eylül 2013 itibarıyla)
Çin: Alkol sınırı 0,2 promil, ihlalde 140–280 dolar para cezası ve 6 ay ehliyetsiz sürüş cezası. 0,8 promil üstü durumlarda 3 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.
BAE: Alkol sınırı 0 promil. Alkol şüphesi durumunda 48 saat gözaltı, kan/idrarda test, mahkeme süreci, 1 ay–3 yıl arası hapis ve 20.000–30.000 AED para cezası uygulanabiliyor. Yabancı sürücüler sınır dışı edilebiliyor.
Aşağıdaki ülkeler alkollü araç kullanımına kesinlikle izin vermemektedir ve yasal sınırı “0 promil” olarak belirlemiştir:
Afganistan
Azerbaycan
Bahreyn
Bangladeş
Nepal
Endonezya
Vietnam
Katar
Kaynak:İHA