Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, Yeni Delhi’deki Bangladeş Yüksek Komiserliği çevresinde düzenlenen protestolara ilişkin Hindistan’ın açıklamasına tepki gösterdi. Bangladeş basınında yer alan haberlere göre, Hindu olduğu belirtilen Dipu Chandra Das’ın Mymensingh bölgesinde ölümünün ardından yaklaşık 25 genç, Yüksek Komiserlik önünde bir araya gelerek sloganlar attı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise protestoların yanlış yönlendiren bilgilerle aktarıldığını savundu, göstericilerin çitleri aşmadığını ve güvenlik tehdidi oluşturmadığını ifade etti. Polisin kısa süre içinde protestocuları bölgeden uzaklaştırdığı kaydedildi.
DİPLOMATİK ENDİŞE VURGUSU
Bangladeş geçici hükümeti, protestoların Bangladeş Yüksek Komiseri Riaz Hamidullah ve ailesinin kendilerini tehdit altında hissetmesine yol açtığını belirtti. Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain, Hindistan’a diplomatik misyonların güvenliği için gerekli önlemleri alma çağrısında bulundu. Hossain, göstericilerin kısa sürede uzaklaştırılmış olmasına rağmen, yaşanan olayın diplomatik hassasiyetleri artırdığını ve iki ülke ilişkilerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini vurguladı.
OLASI DİPLOMATİK ADIMLAR VE İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ
Hossain, gerektiğinde Bangladeş’in Hindistan’daki diplomatik varlığını azaltabileceğini ifade ederek, ülkesinin diplomatik misyonlarının güvenliğini sağlamada kararlı olduğunu belirtti. Bu açıklamalar, Bangladeş’in dış politikadaki sert duruşunu gözler önüne sererken, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerdeki gerilimin derinleşebileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, protestoların ardından tarafların daha temkinli adımlar atması gerektiğini ve bu tür olayların diplomatik krizlere dönüşme riskinin bulunduğunu belirtiyor.
Kaynak: AA