Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

12 Yıl sonra aynı masa: Türkiye ve Almanya yeni dönemin eşiğinde

Türkiye ile Almanya arasında 12 yıl sonra yeniden başlayacak Stratejik Diyalog toplantısı bugün Berlin’de güvenlik ve savunma gündemiyle yapılacak.

DÜNYA 18.05.2026 06:24 Nahibe Demirel 45 okuma Okuma Süresi: 2 dk
12 Yıl sonra aynı masa: Türkiye ve Almanya yeni dönemin eşiğinde
Paylaş:
N

Türkiye ve Almanya arasında son yıllarda yeniden ivme kazanan ilişkiler, bugün Berlin’de gerçekleştirilecek Stratejik Diyalog toplantısıyla yeni bir aşamaya taşınıyor. Yaklaşık 12 yıl aradan sonra yeniden işletilmeye başlanacak mekanizma kapsamında, iki ülke başta güvenlik, savunma ve stratejik iş birliği olmak üzere birçok kritik başlığı ele alacak.

Türkiye-Almanya Stratejik Diyalog Mekanizmasının üçüncü toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un başkanlığında düzenlenecek. Aynı gün, mekanizma bünyesinde oluşturulan dört ayrı çalışma grubunun hazırladığı raporlar da iki ülkenin dışişleri bakanlarına sunulacak.

12 YILLIK ARANIN ARDINDAN MASA YENİDEN KURULUYOR

Türkiye ve Almanya, Stratejik Diyalog Mekanizmasını 2013 yılında, ilişkileri kurumsal zemine taşımak ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini desteklemek amacıyla kurmuştu. Mekanizmanın ikinci ve son toplantısı 2014 yılında İstanbul’da yapılmış, sonraki süreçte Ankara-Berlin hattındaki siyasi gerilimler nedeniyle askıya alınmıştı.

2016’daki darbe girişimi sonrası yaşanan diplomatik gelişmeler, Türkiye’nin Suriye operasyonları ve Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyon, iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyen başlıklar arasında yer aldı. Ancak son dönemde taraflar arasında yeniden diyalog zemini oluştuğu görülüyor.

GÜVENLİK VE SAVUNMA SANAYİİ ÖN PLANDA

Berlin’deki görüşmelerde güvenlik ve savunma başlıklarının öne çıkması bekleniyor. Özellikle savunma sanayi alanında ortak üretim, teknoloji paylaşımı ve yeni projeler gündemde olacak.

Almanya’nın, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına yönelik itirazını geri çekmesi, Ankara-Berlin ilişkilerinde yeni dönemin en dikkat çeken adımlarından biri olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Almanya Federal Savunma Bakanlığı’nın SAHA EXPO 2026’ya resmi katılım sağlaması ve Alman şirketlerinin Türk savunma sanayi firmalarıyla temas kurması dikkat çekmişti.

ANKARA’NIN AB VE VİZE SERBESTİSİ BEKLENTİSİ

Stratejik Diyalog toplantısı, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkiler konusunda Almanya’dan beklentilerini yeniden gündeme taşıması açısından da önem taşıyor.

Ankara’nın öncelikli talepleri arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi diyaloğunun yeniden canlandırılması ve Türkiye’nin Avrupa Birliği öncülüğündeki güvenlik projelerine dahil edilmesi yer alıyor. Hakan Fidan’ın görüşmelerde bu başlıkları doğrudan gündeme getirmesi bekleniyor.

AVRUPA GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE VURGUSU

Avrupa’nın güvenlik mimarisinin yeniden şekillendiği süreçte Türkiye’nin rolü de toplantının önemli gündem maddelerinden biri olacak. Almanya’nın son dönemde Türkiye’nin Avrupa güvenlik sisteminde daha etkin yer almasına sıcak baktığı değerlendiriliyor.

Özellikle NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye’nin savunma kapasitesi ve jeopolitik konumu nedeniyle Avrupa güvenliği açısından kritik ortak olarak görüldüğü ifade ediliyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
BBP lideri Destici: PKK önce kendini feshedecek
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
BBP lideri Destici: PKK önce kendini feshedecek
WhatsApp
İhbar Hattı