Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Avrupa basını NATO Zirvesi'ni yazdı: Türkiye için dikkat çeken analizler

Ankara'daki NATO Zirvesi'nin ardından Avrupa basınında Türkiye'nin ittifaktaki rolü geniş yer buldu. Yorumlarda Türkiye'nin askeri gücü, jeopolitik konumu ve diplomatik etkisine ilişkin farklı değerlendirmeler öne çıktı.

DÜNYA 09.07.2026 11:33 Mazhar Taha Akkaya 272 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Avrupa basını NATO Zirvesi'ni yazdı: Türkiye için dikkat çeken analizler
Paylaş:
N

Ankara'da gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, yalnızca liderlerin temaslarıyla değil, Avrupa basınındaki yankılarıyla da gündeme oturdu. Avrupa'nın önde gelen gazetelerinin yorumlarını bir araya getiren Eurotopics, Türkiye'nin NATO içindeki konumuna ilişkin farklı değerlendirmelere yer verdi.

İTALYAN BASINI: "TRUMP'IN BÖLGEDE ERDOĞAN'A İHTİYACI VAR"

İtalya'nın Avvenire gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki yakın diyaloğa dikkat çekti.

Gazeteye göre Trump, ABD'nin etkisinin azaldığı ve Orta Doğu'daki krizlerin derinleştiği bir dönemde, bölgede etkili bir ortak olarak Erdoğan'a ihtiyaç duyuyor. Analizde Türkiye'nin Washington açısından bölgesel dengelerde önemli bir aktör haline geldiği değerlendirmesi yapıldı.

ALMAN BASINI: "AVRUPA MESAFESİNİ KORUMALI"

Almanya'nın Der Spiegel dergisi ise farklı bir bakış açısı ortaya koydu.

Analizde Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğu kabul edilirken, Avrupa'nın Ankara ile ilişkilerinde daha temkinli davranması gerektiği savunuldu. Yazıda, Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri ve dış politika tercihleri üzerinden Avrupa'nın dikkatli hareket etmesi gerektiği görüşü dile getirildi.

LETONYA BASINI: "NATO'NUN EN KRİTİK GÜÇLERİNDEN BİRİ"

Letonya'nın Latvijas Avīze gazetesi ise Türkiye'nin NATO açısından taşıdığı stratejik önemi öne çıkardı.

Gazetede, Türkiye'nin yalnızca Avrupa ile Asya arasındaki jeostratejik konumuyla değil, ABD'den sonra ittifakın en büyük ikinci ordusuna sahip olmasıyla da öne çıktığı belirtildi. Analizde ayrıca Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşı, Suriye ve Orta Doğu'da yürüttüğü arabuluculuk girişimlerinin diplomatik gücünü artırdığı ifade edildi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Çankaya'da elektrik kesintisi! 48 noktada arıza var
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çankaya'da elektrik kesintisi! 48 noktada arıza var
WhatsApp
İhbar Hattı