Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Avrupa'da yaprak dökümü! Bir lider daha istifa etti

Avrupa'da İngiltere, Litvanya ve Sırbistan liderlerinin ardından Moldova Başbakanı Alexandru Munteanu da sürpriz bir kararla istifa etti ve hükümet düştü.

DÜNYA 03.07.2026 13:23 Buket Saymaz 178 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Avrupa'da yaprak dökümü! Bir lider daha istifa etti
Paylaş:
N

Avrupa'da lider kadrolarda yaşanan istifa zincirine İngiltere, Litvanya ve Sırbistan'ın ardından yeni bir ülke daha eklendi. Moldova Başbakanı Alexandru Munteanu, bugün yaptığı sürpriz açıklama ile istifa kararı aldığını duyurdu. 2025 yılının Kasım ayından bu yana ülkede başbakanlık görevini yürüten Munteanu, istifa gerekçesini net olarak açıklamazken, bu kararla birlikte ülkede hükümet düştü. 62 yaşındaki Munteanu, kameralar karşısına geçerek "Bugün, Başbakanlık görevim sona eriyor" dedi. 

"GÖREVİMİ İLKELERİM DOĞRULTUSUNDA YÜRÜTEMEYECEĞİMİ FARK ETTİM"

Başbakanlık görevini derin bir görev bilinci ve olumlu bir değişim sağlayabileceğine dair sağlam bir inançla kabul ettiğini kaydeden Alexandru Munteanu, istifasının arka planına dair şu ifadeleri kullandı:

"Görevimi, ilkelerim ve inancım doğrultusunda yürütemeyeceğimi fark ettim ve istifa etmeyi seçtim. Nerede yaşarsam yaşayayım ya da ister özel sektörde isterse kamuda çalışayım ülkeme her şartta hizmet etmeye devam edeceğim. Ülkemize karşı görevimizin, sahip olduğumuz makamla değil, sürdürdüğümüz bağlılıkla tanımlandığına inanıyorum."

Moldova yasalarına göre, yaşanan bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Maia Sandu parlamentodaki siyasi gruplarla görüşmeler gerçekleştirerek yeni başbakan adayını açıklayacak.

İNGİLTERE BAŞBAKANI KEİR STARMER GÖREVİ BIRAKTI

Avrupa'yı sarsan istifa dalgası, 22 Haziran 2026 Pazartesi günü İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın istifasıyla büyük bir ivme kazanmıştı. Londra'daki Başbakanlık Konutu önünde açıklama yapan Starmer, kendi partisinden yükselen yoğun siyasi baskıların ardından bu kararı aldığını duyurmuştu. Yeni lider seçilene kadar geçici olarak görevini sürdüreceğini belirten Starmer, bu sürecin parlamentonun eylüldeki açılışından önce tamamlanmasını talep etti.

LİTVANYA VE SIRBİSTAN'DA DA YAPRAK DÖKÜMÜ

İngiltere'deki depremin hemen ardından, 23 Haziran'da Litvanya Başbakanı Inga Ruginiene, iktidar koalisyonunda yaşanan köklü yeniden yapılanmanın ardından görevinden istifa ederek Sosyal Demokratlar liderliğindeki hükümete son verdi.

Bu gelişmeden günler sonra, 28 Haziran'da ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic istifa edeceğini açıkladı. Bir dönem genel başkanlığını yaptığı iktidardaki Sırp İlerleme Partisinin (SNS) Belgrad'da "Sırbistan-Tek Aile" sloganıyla düzenlediği mitingde konuşan Vucic, "Birkaç hafta daha Cumhurbaşkanı olarak görevimi sürdüreceğim, sonra istifa ediyorum. Hiçbir şey sonsuza kadar değil, öyle de olmasın. Herkese teşekkürler" diyerek görev süresine nokta koyacağını ilan etti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
ASELSAN yabancı şirkete mi satılıyor? DMM yanıtladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ASELSAN yabancı şirkete mi satılıyor? DMM yanıtladı
WhatsApp
İhbar Hattı