Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Bank of America’ya kara para aklama ve yaptırım cezası

ABD, Bank of America'ya kara para aklama ve yaptırım ihlalleri nedeniyle 1,21 milyar doların üzerinde ceza uyguladı; 5 milyar doları aşan işlemler de incelendi.

DÜNYA 14.10.2026 06:53 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 2 dk
Bank of America’ya kara para aklama ve yaptırım cezası
Paylaş:
N

ABD Hazine Bakanlığı, Bank of America’ya kara para aklamayı önleme ve yaptırım yükümlülüklerine ilişkin ihlaller nedeniyle toplam 1,21 milyar doların üzerinde ceza uygulandığını açıkladı. Karar kapsamında FinCEN, OCC ve OFAC tarafından banka hakkında ayrı işlemler yürütüldü.

FİNCEN'DEN 1,2 MİLYAR DOLARLIK CEZA

ABD Hazine Bakanlığının açıklamasına göre Mali Suçları Önleme Ağı (FinCEN), Bank of America’ya 1,2 milyar dolarlık ceza verdi. FinCEN, bankanın ulusal güvenlik açısından öncelikli yasa dışı finansman risklerini azaltma ve şüpheli işlemleri bildirme yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti.

Soruşturmada, 5 milyar doların üzerindeki şüpheli işlemlerin zamanında bildirilmediği tespit edildi. Bu tutarın 1 milyar dolardan fazlasının ulusal güvenlikle bağlantılı ve diğer öncelikli yasa dışı finansman riskleriyle ilişkili olduğu bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığına göre işlemler arasında Çin merkezli kara para aklama ağlarına işaret eden faaliyetler, dolandırıcılık ve ABD'nin güneybatı sınırıyla bağlantılı olası ticarete dayalı kara para aklama faaliyetleri de bulunuyor.

OCC TARİHİNİN EN YÜKSEK CEZASI

Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) de bankanın kara para aklamayı önleme programındaki eksiklikler nedeniyle 750 milyon dolarlık idari para cezası uyguladı.

OCC, Bank of America’nın işlem izleme sisteminin trilyonlarca dolarlık hareketi gerektiği gibi denetleyemediğini ve bunun milyarlarca dolarlık işlemleri kapsayan çok sayıda şüpheli işlem bildiriminin gecikmesine yol açtığını açıkladı.

750 milyon dolarlık cezanın OCC tarihindeki en yüksek para cezası olduğu belirtildi. Bankanın Aralık 2024’ten bu yana kara para aklamayı önleme programındaki eksiklikleri gidermesini öngören bir kararın da yürürlükte olduğu bildirildi.

OFAC İLE 11,6 MİLYON DOLARLIK UZLAŞMA

Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) ise Bank of America ile 11 milyon 662 bin 930 dolarlık uzlaşma anlaşmasına vardı. OFAC, Rusya, Belarus, İran, Myanmar, Somali, uyuşturucu ve küresel terörizmle bağlantılı yaptırım programlarını kapsayan 475 olası ihlal bulunduğunu açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, büyük finans kuruluşlarının kara para aklamayı önleme ve yaptırım yükümlülüklerine uymamasının ABD finans sisteminin tamamı açısından yasa dışı finansman riskleri oluşturabileceğini belirtti.

Bessent, “Bugün atılan adımlar, en büyük finansal kuruluşların dahi yasaların üzerinde olmadığına dair net bir mesaj vermektedir.” ifadelerini kullandı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Mansur Yavaş’tan Ankara’nın 103. yılı mesajı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mansur Yavaş’tan Ankara’nın 103. yılı mesajı
WhatsApp
İhbar Hattı