Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Cibuti açıklarında can pazarı! 305 kişilik göçmen teknesi battı

Cibuti'den Yemen'e giden 305 kişilik göçmen teknesi battı. IOM, 15'i çocuk 109 kişinin öldüğünü, 116'dan fazla kişinin kaybolduğunu açıkladı.

DÜNYA 11.10.2026 14:42 Güncelleme: 11.10.2026 14:52 Dicle Toğal Okuma Süresi: 3 dk
Cibuti açıklarında can pazarı! 305 kişilik göçmen teknesi battı
Paylaş:
N

Afrika Boynuzu'ndan Körfez ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmenleri taşıyan tekne, Cibuti açıklarında battı. Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) açıklamasına göre 8-9 Ekim gecesi meydana gelen faciada en az 109 kişi yaşamını yitirdi. Kayıp göçmenleri bulmak için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Hayatta kalanların ifadelerine göre 305 kişinin bulunduğu tekne, Cibuti'den Yemen'e doğru ilerlerken Obock kentinin kuzeyindeki Guhere yakınlarında alabora oldu.

HAYATINI KAYBEDENLERİN 15'İ ÇOCUK

IOM'nin paylaştığı bilgilere göre arama kurtarma çalışmalarında 109 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybedenlerin 52'sinin erkek, 42'sinin kadın ve 15'inin çocuk olduğu açıklandı. Yaşamını yitiren çocukların 9'unun kız, 6'sının erkek olduğu belirtildi. Faciada 116'dan fazla kişinin kaybolduğu bildirilirken, can kaybının artmasından endişe ediliyor.

80'DEN FAZLA KİŞİ KURTARILDI

Teknenin batmasının ardından 80'den fazla göçmen sağ kurtarıldı. IOM, kurtulanların tamamının Etiyopya vatandaşı olduğunu duyurdu. Örgütün Obock'taki Göçmen Müdahale Merkezi'nde 64 kişiye yardım sağlanıyor. Kazazedelere sağlık hizmeti, psikolojik ve sosyal destek, geçici barınma ve gıda yardımı sunulurken aileleriyle yeniden iletişim kurabilmeleri için de çalışmalar yürütülüyor.

Cibuti makamları kayıplara ulaşmak amacıyla arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyor. Yerel ekipler, hayatta kalanların tedavisi ve hayatını kaybedenlerin cenaze işlemleriyle de ilgileniyor.

IOM'DEN FACİANIN ARDINDAN AÇIKLAMA

Uluslararası Göç Örgütünün Cibuti Misyon Şefi Alexandre Coissac, yaşanan facianın ardından göçmenlerin karşı karşıya kaldığı tehlikelere dikkat çekti. Coissac, çok sayıda insanın yaşamını yitirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken düşüncelerinin hayatta kalanlarla, yakınlarını kaybeden veya kendilerinden haber alamayan ailelerle birlikte olduğunu belirtti.

IOM ekiplerinin yerel makamlarla birlikte sahada çalıştığını aktaran Coissac, ekonomik fırsat arayışıyla bu güzergâhı kullanan göçmenlerin ciddi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

KÖRFEZ ÜLKELERİNE ULAŞMAK İÇİN TEHLİKELİ YOLCULUK

Her yıl Afrika Boynuzu'ndan on binlerce göçmen, Körfez ülkelerine ulaşabilmek amacıyla Cibuti üzerinden Yemen'e geçmeye çalışıyor. Göçmenler, iş bulma ve daha güvenli bir yaşam kurma umuduyla Bab el-Mandeb Boğazı'nı aşarak Yemen'e ulaşmayı hedefliyor.

IOM'ye göre yoksulluk, güvenlik sorunları ve iklim değişikliğinin etkileri, bölgedeki insanları tehlikeli göç yollarına yönlendiren başlıca etkenler arasında bulunuyor. Örgütün Yerinden Edilme İzleme Matrisi verileri, 10 Eylül'den bu yana Etiyopya'dan Cibuti'ye 20 binden fazla göç hareketi kaydedildiğini ortaya koyuyor.

DENİZİ GEÇMEK TEHLİKENİN SONA ERDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

Göçmenlerin karşılaştığı riskler yalnızca deniz yolculuğuyla sınırlı kalmıyor. Yemen'e ulaşmayı başaran kişiler de ülkede devam eden çatışmalar nedeniyle ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. IOM, Yemen'deki göçmenlerin şiddet, keyfî gözaltı, sömürü ve insan ticareti gibi tehlikelere maruz kalabildiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle deniz yolculuğunu sağ tamamlayan göçmenlerin de güvenli bir yaşam alanına ulaşmış sayılmadığı belirtiliyor.

2025'TE 900'DEN FAZLA GÖÇMEN ÖLDÜ VEYA KAYBOLDU

Cibuti ile Yemen arasındaki göç güzergâhında yaşanan son facia, bölgedeki can kayıplarını yeniden gündeme taşıdı. IOM'nin Kayıp Göçmenler Projesi verilerine göre 2025 yılında bu rota üzerinde 900'den fazla göçmen hayatını kaybetti veya kayboldu. Aynı dönemde güzergâhı kullananların sayısı yüzde 18 arttı. Mart 2026'da meydana gelen bir başka tekne kazasında ise 9 kişi yaşamını yitirirken 45 kişi kayboldu.

ULUSLARARASI TOPLUMA DESTEK ÇAĞRISI

Uluslararası Göç Örgütü, Cibuti makamlarıyla birlikte göçmenlere yardım sağlamak ve yeni can kayıplarını önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Artan ihtiyaçlara karşılık mevcut kaynakların sınırlı kaldığını belirten örgüt, uluslararası bağışçılardan ve ortak kuruluşlardan destek istedi. IOM, özellikle arama kurtarma faaliyetleri ile acil insani yardımların güçlendirilmesi gerektiğini vurgularken göçmenlerin tehlikeli yolculuklara yönelmesini azaltacak güvenli göç yollarının genişletilmesi çağrısında bulundu.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Kürşad Zorlu'dan Kırım açıklaması: Yasa dışı ilhak ve işgal olarak görüyoruz
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kürşad Zorlu'dan Kırım açıklaması: Yasa dışı ilhak ve işgal olarak görüyoruz
WhatsApp
İhbar Hattı