Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

FKÖ’den Batı Şeria uyarısı: Filistin köyleri tecrit edilecek

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim faaliyetlerini hızlandırdığını açıkladı.

DÜNYA 03.10.2026 17:03 İlayda Arslan Okuma Süresi: 2 dk
FKÖ’den Batı Şeria uyarısı: Filistin köyleri tecrit edilecek
Paylaş:
N

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Toprakları Savunma ve Yerleşim Faaliyetleriyle Mücadele Ulusal Bürosu, İsrail’in Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde yürüttüğü yerleşim faaliyetlerine ilişkin rapor yayımladı.

Raporda, Ramallah ve El-Bire’de Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, İsrail ordusuyla koordinasyon hâlinde yolları ve ulaşım güzergâhlarını yeniden düzenlemeye çalıştığı belirtildi.

8 FİLİSTİN KÖYÜ İÇİN TECRİT UYARISI

Rapora göre, “463” numaralı yol ile “Çin Yolu” olarak adlandırılan güzergâhın açılmasıyla Telmon ve Dolev yerleşimleri çevresindeki yasa dışı yerleşim noktalarının birbirine bağlanması hedefleniyor.

FKÖ, planın Ras Kerker, El-Caniye, Deyr Ammar ve Beytillu’nun da aralarında bulunduğu 8 Filistin köyü ile Reyhan ve Et-Tayra mahallelerini güneydeki çevrelerinden izole etme tehdidi oluşturduğunu bildirdi.

Planların ayrıca Filistinlilerin hareketlerini ve İstişari Hastanesi ile Amerikan Arap Üniversitesi gibi kurumlara ulaşımını kısıtlayacak askerî noktalar ve kontrol noktalarının kurulmasını kapsadığı belirtildi.
Raporda, zeytinliklere ve su kaynaklarına el koyma faaliyetlerinin de sürdüğü kaydedildi.

BATI ŞERİA’NIN GÜNEYİNDE YENİ YERLEŞİM PLANI

FKÖ, İsrail makamlarının Batı Şeria’nın güneyinde “Gad Natan” adıyla yeni bir yasa dışı yerleşim kurmayı planladığını bildirdi.

Raporda, planla El Halil, Kudüs ve Ölü Deniz yönünde uzanan bir yerleşim bağlantısının oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.

Projenin Beytüllahim ile El Halil arasındaki tarihî bağlantıyı kesebileceği, Buteyr ve El-Velce’nin de aralarında bulunduğu çevredeki köyleri kuşatarak kapalı kantonlara dönüştürebileceği ifade edildi.

567 YENİ KONUTA NİHAİ ONAY

Rapora göre İsrail hükümeti, Gush Etzion yerleşim blokundaki 6 yasa dışı yerleşim noktasının yasallaştırılarak bağımsız yerleşimlere dönüştürülmesini onayladı.

El Halil’deki Es-Semu ve Dura beldelerinde ise 567 yeni konutun inşası için nihai onay verildiği aktarıldı.

KALKİLYA’NIN DOĞUSUNDA 400 YENİ KONUT

Batı Şeria’nın kuzeyinde de İsrail makamlarının Kalkilya’nın doğusundaki Karnei Şomron yerleşimini genişletmek amacıyla 400 yeni konut için ihale açtığı belirtildi.

FKÖ, planla Karnei Şomron’un çevresindeki diğer yerleşimlerle birleştirilerek Batı Şeria’nın iç kesimlerini İsrail kentlerine bağlayan büyük bir yerleşim bloku oluşturulmasının hedeflendiğini bildirdi.

Raporda, planın Azzun, Cinsafut ve Kefr Lakif beldelerine ait topraklara el konulmasına, bu bölgelerin izole edilmesine ve doğal kentsel gelişimlerinin engellenmesine yol açacağı kaydedildi.

BATI ŞERİA’DA 750 BİN İSRAİLLİ

Filistin istatistiklerine göre, işgal altındaki Batı Şeria’da 156 yasa dışı yerleşim birimi ile İsrail yasalarına göre de “kaçak” kabul edilen 360 yerleşim noktasında yaklaşık 750 bin İsrailli yaşıyor.

Bu kişilerin yaklaşık 250 bininin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te kurulan 15 yerleşim biriminde yaşadığı belirtiliyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Tiyatro dünyasının emektar ismi Ethem Özbora hayatını kaybetti
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiyatro dünyasının emektar ismi Ethem Özbora hayatını kaybetti
WhatsApp
İhbar Hattı