Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Fransa'da sokaklar karıştı! 410 bin kişi meydanlarda

Fransa'da Sarı Yelekliler eylemine 410 bin kişi katıldı. Paris ve birçok kentte polis müdahalesi yaşanırken 31 Ekim için yeni protesto çağrısı yapıldı.

DÜNYA 25.10.2026 00:42 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 3 dk
Fransa'da sokaklar karıştı! 410 bin kişi meydanlarda
Paylaş:
N

Fransa'da Sarı Yelekliler hareketinin düzenlediği protestolara yüz binlerce kişi katıldı. Başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte göstericilerle polis arasında arbede yaşanırken güvenlik güçleri kalabalığa tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Eylemciler, 31 Ekim için yeni protesto çağrısında bulundu.

Fransa'da Sarı Yelekliler hareketi, 17 Ekim'de yaşanan olayların ardından yeniden ülke genelinde gösteriler düzenledi. Sendikalar ve öğrencilerin de destek verdiği protestolar, yoğun güvenlik önlemleri ve bazı kentlerde uygulanan kısmi sokağa çıkma yasaklarına rağmen devam etti.

Fransa İçişleri Bakanlığı, gösterilere ülke genelinde 410 bin kişinin katıldığını açıkladı. Genel İş Sendikası (CGT) ise katılımın yaklaşık 800 bine ulaştığını savundu.

PARİS'TE 100 BİNDEN FAZLA KİŞİ SOKAĞA ÇIKTI

Başkent Paris'te göstericiler, yerel saatle 14.00'te İtalya Kapısı'nda toplanarak Vincennes Kapısı'na doğru yürüyüşe geçti. Emniyet Müdürlüğünün daha önce belirlenen güzergahı değiştirerek eylemi şehir merkezinden uzaklaştırması protestocuların tepkisini çekti.

Başkentteki gösterilere 100 bini aşkın kişi katılırken polis, bazı noktalarda kalabalığa tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Güvenlik güçlerinin cop kullandığı ve bazı göstericileri yerde sürüklediği anlar da görüntülere yansıdı.

Paris Emniyet Müdürlüğü, 3 binden fazla kişinin kontrol edildiğini ve 65 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanı Laurent Nunez ise ülke genelinde yerel saatle 13.00 itibarıyla 135 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

LYON VE GRENOBLE'DA GERGİNLİK YAŞANDI

Lyon'da yaklaşık 200 kişilik grup, valiliğin gösteri yapılmasını yasakladığı Jean Moulin Lyon 3 Üniversitesi yakınlarında toplandı. Polis, eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Grenoble'da ise göstericiler A480 otoyolunu trafiğe kapatmaya çalıştı. Isere Valiliği, bu girişimin bir trafik kazasına neden olduğunu ve 2 kişinin hafif yaralandığını bildirdi.

Valilik ayrıca yaklaşık 400 maskeli göstericinin güvenlik güçlerine molotof kokteyli ve çeşitli cisimler attığını açıkladı.

NANTES'TA ÇATIŞMA, TOULOUSE'TA YARALANMA

Nantes kentinde binlerce kişinin katıldığı gösterilerde polis ile protestocular arasında zaman zaman arbede çıktı. Güvenlik güçleri, kaldırım taşı atan göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdi.

Kentteki olaylarda 2 kişi yaralandı, 6 kişi gözaltına alındı. Bir iş yerinin de yağmalanmaya çalışıldığı bildirildi.

Toulouse'ta düzenlenen protestolarda ise bir kişi elinden ağır yaralandı. Haute-Garonne Valiliği, yaralanmanın nasıl meydana geldiğinin araştırıldığını duyurdu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI UZATILDI

Gösterilerin ardından bazı kentlerde 18 yaşından küçüklere yönelik uygulanan kısmi sokağa çıkma yasaklarının süresi uzatıldı.

Lille, Denain, Douai ve Wattignies kentlerinde yürürlükte olan yasakların 26 Ekim'e kadar devam edeceği açıklandı. Genellikle 22.00 ile 05.00 saatleri arasında uygulanan kısıtlamalara Marly ve Valenciennes de dahil edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce sendika dışındaki gösterilerin yasaklandığını duyurmuştu. Sendikaların düzenlediği yürüyüşlerin ise güvenlik birimlerinin belirlediği güzergahlarda yapılması kararlaştırılmıştı.

SARI YELEKLİLERDEN 31 EKİM İÇİN YENİ ÇAĞRI

Sarı Yelekliler hareketi, protestoların ardından yeni bir eylem takvimi açıkladı. Hareketin yaptığı duyuruda, 31 Ekim'de ülke genelinde yeniden gösteriler düzenlenmesi istendi.

Açıklamada, hükümetin uygulamalarına karşı özgürlüklerin savunulması çağrısı yapılarak Ulusal Meclis ve belediye binaları önünde oturma eylemleri gerçekleştirileceği belirtildi.

Hareket, toplumdaki tepkilerin karşılık bulmadığını savunarak hükümeti baskıcı politikalar uygulamakla suçladı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Milli bilardocu Sinem Kökten’den Avrupa şampiyonluğu!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Milli bilardocu Sinem Kökten’den Avrupa şampiyonluğu!
WhatsApp
İhbar Hattı