Fransa Senatosu, sosyal medya platformlarında şiddet ve yağma çağrısı yapan içeriklerin kaldırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, 229 “evet” oyuna karşı 105 “hayır” oyuyla Senatodan geçti.
PLATFORMLARA 24 SAAT SÜRE
Düzenlemeye göre yerel makamların talebi üzerine sosyal medya platformlarına şiddet ve yağmaya çağrı yapan içerikleri kaldırmaları için 24 saat süre verilmesi öngörülüyor.
Talebi yerine getirmeyen platformların engellenmesi veya arama sonuçlarından çıkarılabilmesi de düzenlemede yer alıyor.
ZARARA KATILANLARA MALİ SORUMLULUK
Tasarı, kamu düzenini bozan ve hasara yol açan gruplara katılan kişilere mali sorumluluk getirmeyi amaçlıyor.
Devletin, meydana gelen zararlardan dolaylı şekilde sorumlu tutulan kişilerden 10 bin avroya kadar ödeme talep edebilmesi öngörülüyor. Yerel makamların belirli durumlarda sosyal yardımların bir bölümüne el koyabilmesine yönelik hükümler de tasarıda bulunuyor.
SOL PARTİLER TASARIYA KARŞI ÇIKTI
Tasarıya sol partiler, bazı maddelerin anayasaya ve gösteri özgürlüğüne aykırı olduğunu savunarak karşı çıktı. Hükümet kanadı, Ulusal Birlik ve merkez sağ ise düzenlemeye destek verdi.
Senato tarafından ilk okumada kabul edilen metin henüz yasalaşmadı ve yasama sürecinin devamı için Ulusal Mecliste ele alınacak.
17 EKİM OLAYLARININ ARDINDAN GÜNDEME GELDİ
Tasarı, Fransa’da 17 Ekim’de düzenlenen gösteriler sırasında yaşanan şiddet ve yağma olaylarının ardından yeniden öne çıktı. Senato kayıtlarına göre düzenleme, kamusal alandaki şiddet ve tahribatlardan doğan zararların karşılanmasına yönelik hükümler içeriyor.