Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, bölgedeki gerginliği ele alarak bunun olası sonuçları üzerinde durdular. İki bakan arasında yapılan telefon görüşmesinde, gerilimin kontrol altına alınması gerektiği ifade edildi.
GERİLİMİN KONTROL ALTINA ALINMASI GEREKİYOR
Görüşmenin detaylarında, müzakere ve diyalog süreçlerine dönülmesi gerektiği vurgulandı. Anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü için çaba gösterilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, gerilimin genişlemesinin bölgedeki güvenlik ve istikrara olumsuz etkileri olabileceği ifade edildi.
KOORDİNASYONUN ÖNEMİ VURGULANDI
Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, iki ülke arasında devam eden istişarelerin yanı sıra, bölgesel gelişmeler ile ilgili diğer ülkelerle koordinasyonun sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Suudi Arabistan, Irak'tan fırlatılan insansız hava araçlarının ülkenin petrol tesislerine yönelik saldırılar için kullanıldığını bildirmişti.
Riyad yönetimi, bu saldırıların arkasında İran'a bağlı milislerin olduğunu iddia ederek, karşı tedbir alma hakkını saklı tuttuğunu belirtmişti. Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi, Suudi Arabistan'ın fırlatılan İHA'lar konusundaki iddialarını araştırmaları için güvenlik birimlerine talimat vermiştir.