Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Güney Kore, Japonya'nın Yasukuni ziyaretine karşı çıkıyor

Güney Kore, Japon yetkililerin Yasukuni Tapınağı'na yaptığı ziyareti kınadı. Bakanlık, Japonya'nın geçmişle yüzleşmesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 15.08.2026 17:35 Güncelleme: 15.08.2026 17:53 Sibel Eyüpoğlu 133 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Güney Kore, Japonya'nın Yasukuni ziyaretine karşı çıkıyor
Paylaş:
N

Güney Kore, Japon yetkililerin İkinci Dünya Savaşı'ndaki savaş suçlarıyla yargılanan üst düzey askerlerin mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesine tepki gösterdi. Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu ziyaretlerin üzüntüyle karşılandığı ifade edildi. Açıklamada, tapınağın "Japonya'nın geçmişteki savaşlarını ve hüküm giymiş savaş suçlularını onurlandırdığı" bildirildi.

JAPONYA'YA TARİHE YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Güney Kore, karşılıklı güvene dayalı ilişkilerin tesisi için Japonya'ya "tarihle yüzleşme" çağrısında bulundu. Yine bu sabah, Japonya Savunma Bakanı Koizumi Şinciro'nun da aralarında bulunduğu 4 bakan, Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etti.

YASUKUNİ TAPINAĞI'NIN TARİHİ VE TARTIŞMALAR

1869 yılında inşa edilen Yasukuni Tapınağı, 1978'de tapınak keşişleri tarafından İkinci Dünya Savaşı'nın A-sınıfı 14 savaş suçlusunun "kutsal" kabul edilmesinin ardından tartışmalı hale gelmiştir. Bu durum, Çin ve Güney Kore gibi komşu ülkeler nezdinde tapınağın "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak algılanmasına yol açmıştır. Üst düzey yetkililerin Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi, bu ülkelerin tepkisini çekmektedir.

Japonya'da hükümet ve iş dünyası temsilcileri zaman zaman tapınağa gitmekte veya adaklar göndermektedir. Son olarak, eski Başbakan Abe Şinzo, tapınağı en son 2013'te ziyaret etmiştir.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Sibel Eyüpoğlu
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Taşkent katliamı şehitleri KKTC'de törenle anıldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Taşkent katliamı şehitleri KKTC'de törenle anıldı
WhatsApp
İhbar Hattı