Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Hindistan’da “Hamam Böceği” hareketinin kurucusu gözaltına alındı

Hindistan’da “Hamam Böceği” hareketinin Yeni Delhi’de planladığı protesto öncesi kurucu Abhijeet Dipke dahil 2 binden fazla kişi gözaltına alındı.

DÜNYA 10.10.2026 17:23 Nahibe Demirel Okuma Süresi: 3 dk
Hindistan’da “Hamam Böceği” hareketinin kurucusu gözaltına alındı
Paylaş:
N

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, Seçim Komisyonu Başkanı Gyanesh Kumar’ın istifası talebiyle düzenlenmek istenen protesto öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı. “Hamam Böceği” hareketinin kurucusu Abhijeet Dipke ile hareketin önde gelen isimleri Saurav Das ve Ashutosh Ranka gözaltına alınırken, başkent genelinde 2 binden fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

YENİ DELHİ’DE GÖSTERİYE İZİN VERİLMEDİ

Hareketin Jantar Mantar’da düzenlemeyi planladığı gösteriye izin çıkmadı. Protesto öncesinde şehir genelinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, ana yollar ve giriş noktalarında kontrol noktaları kuruldu. Delhi Polisi ve CJP’nin açıklamalarına göre, hareketin kurucusu Abhijeet Dipke ile Saurav Das ve Ashutosh Ranka gözaltına alındı.

SEÇMEN LİSTELERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER TARTIŞMA YARATTI

Protestoların merkezinde Hindistan’daki seçmen listelerinin güncellenmesi süreci bulunuyor. Muhalefet partileri, seçim yetkililerinin son eyalet seçimleri öncesinde seçmen listelerinde usulsüz değişiklikler yaptığını ve bu değişikliklerin seçim sonuçlarını etkilediğini öne sürüyor.

Seçim Komisyonu Başkanı Gyanesh Kumar yönetiminde ülke genelindeki seçmen listelerinin güncellenmesine yönelik çalışma başlatıldı. Komisyon, uygulamanın ölen, mükerrer veya seçmenlik şartlarını taşımayan kayıtların listelerden çıkarılması amacıyla yürütülen rutin bir işlem olduğunu savunuyor.

Muhalefet ise güncellemenin uygulanma biçimine karşı çıkarak çok sayıda kişinin haksız şekilde seçmen listelerinden çıkarıldığını iddia ediyor. Seçim Komisyonu ile Başbakan Narendra Modi’nin partisi Hindistan Halk Partisi (BJP), usulsüzlük iddialarını reddediyor.

130 MİLYON SEÇMENLE İLGİLİ REVİZYON GÜNDEMDE

Seçmen listelerine ilişkin tartışmalar, yaklaşık 130 milyon ismi kapsadığı belirtilen revizyonun ardından büyüdü. Bazı seçim yetkililerinin de sürece ilişkin soru işaretleri dile getirdiği aktarılırken, muhalefet partileri değişikliklerin BJP’nin kazandığı son eyalet seçimlerinin sonuçlarını etkilediğini savundu. Gyanesh Kumar ise iddialara ilişkin henüz açıklama yapmadı.

PROTESTOLAR DAHA ÖNCE DE DÜZENLENDİ

“Hindistan Hamam Böceği” hareketinin seçim sistemiyle ilgili tepkisi 10 Ekim’de planlanan gösteriyle sınırlı kalmadı. Hareket, Seçim Komisyonu Başkanı Kumar’ın istifasını talep ederek daha önce de protesto çağrılarında bulundu. Seçmen listelerindeki değişikliklere yönelik itirazlar muhalefet çevrelerinde de gündeme gelirken, seçim sürecinin şeffaflığı konusunda tartışmalar yaşandı.

“HAMAM BÖCEĞİ” HAREKETİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hareketin geçmişi Mayıs 2026’ya uzanıyor. Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Surya Kant’ın bazı aktivistler ve işsiz gençler için “hamam böcekleri” ve “toplumun parazitleri” ifadelerini kullandığının aktarılmasının ardından gençler bu sözlere tepki gösterdi.

Tepkilerin ardından “Hamam Böceği Halk Partisi” adıyla yeni bir gençlik hareketi kuruldu. Abhijeet Dipke öncülüğündeki hareket, kısa sürede özellikle eğitim, istihdam ve gençlerin sorunları üzerinden protestolar düzenlemeye başladı.

DAHA ÖNCE EĞİTİM REFORMLARI İÇİN SOKAĞA ÇIKTILAR

Hareket, yaz aylarında eğitim reformları ve Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan’ın istifası talebiyle haftalar süren gösteriler gerçekleştirdi. CJP’nin son protesto çağrısında ise bu kez seçmen listelerindeki değişiklikler ve Seçim Komisyonu Başkanı Gyanesh Kumar’ın görevden ayrılması talebi öne çıktı. Böylece hareketin protestoları eğitim politikalarından seçim sistemi tartışmalarına kadar genişledi.

 
 
HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Fenerbahçe Medicana'da Hande Baladın sakatlandı: 11 Ekim'deki maçta yok
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fenerbahçe Medicana'da Hande Baladın sakatlandı: 11 Ekim'deki maçta yok
WhatsApp
İhbar Hattı