ABD’nin İran limanlarına giren ve çıkan tüm gemileri kapsayan deniz ablukası Türkiye saatiyle 17.00 itibarıyla yürürlüğe girdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ablukanın tüm ülkelere ait gemilere “tarafsız” şekilde uygulanacağını açıkladı.
Açıklamada, belirlenen bölgeye izinsiz giriş yapan gemilerin durdurulabileceği, yönlendirilebileceği ve gerektiğinde alıkonulabileceği belirtildi.
TANKERLER ROTAYI DEĞİŞTİRDİ
Ablukanın başlamasının hemen ardından Hürmüz Boğazı’na yönelen iki tanker geri dönüş kararı aldı.
MarineTraffic verilerine göre, Basra Körfezi’nden hareket eden tankerin Çin’e gitmek üzere yola çıktığı ancak boğaza yaklaşınca rota değiştirdiği görüldü. Benzer şekilde ikinci tanker de boğaza yaklaşmasının ardından geri döndü.

PETROL AKIŞI “DAMLA SEVİYESİNE” GERİLEDİ
Uzmanlara göre Hürmüz Boğazı’ndaki petrol akışı son dönemde ciddi şekilde azaldı. Küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği bu kritik hat, artık ciddi bir kesinti riskiyle karşı karşıya.
150 DOLAR UYARISI
Enerji piyasalarında dikkat çeken değerlendirmeler de peş peşe geldi. Uzmanlar, krizin derinleşmesi halinde petrol fiyatlarının varil başına 150 dolara kadar çıkabileceğini belirtiyor.
Bu durumun yalnızca enerji piyasalarını değil, küresel enflasyonu da etkileyebileceği vurgulanıyor.

TRUMP’TAN SERT MESAJ
ABD Başkanı Donald Trump, ablukanın ardından yaptığı açıklamada İran’a yönelik sert ifadeler kullandı. Trump, İran’ın nükleer programına izin verilmeyeceğini belirterek, “İran hiçbir zaman nükleer silaha sahip olamayacak, aksi halde anlaşma yapmayacağız” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, ablukaya yaklaşan unsurların hedef alınabileceğini belirtti.
İRAN’DAN KARŞI HAMLE SİNYALİ
İran cephesinden de dikkat çeken açıklamalar geldi. İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, ABD’nin hamlesine karşılık olarak “farklı seçeneklerin devreye alınabileceğini” dedi.