İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile yaşanan savaş sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Erakçi, Tahran’ın geçici ateşkesler arayışında olmadığını, bunun yerine savaşın tamamen sona ermesini hedeflediklerini vurguladı. İranlı bakan, geçici çözümlerin yeni çatışmaları doğuracağını belirterek, "Geçici ateşkesler savaşın tekrarıdır, İran savaşa kesin bir son vermeyi hedefliyor," ifadelerini kullandı.
BÖLGESEL GÜVENLİK YAKLAŞIMI
Erakçi, bölgedeki güvenlik düzeninin ortak güvenlik ve ekonomik dengesizliklerin giderilmesi üzerine kurulması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, kalıcı barışın sağlanabilmesi için kapsamlı bölgesel işbirliğinin şart olduğunu ifade etti.
KATAR İLE İLİŞKİLER GÜÇLENİYOR
Katar ve Pakistan’ın arabuluculuk rolünü üstlendiğini belirten Erakçi, bu ülkelerin İran ile ABD arasındaki ilişkilerde etkili olduğunu kaydetti. Tahran ile Doha arasındaki bağların oldukça olumlu bir seviyede olduğunu da sözlerine ekledi. İran Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi ve diplomatik diyaloğun güçlendirilmesindeki aktif rolünü de vurguladı.
Pezeşkiyan'ın bölgedeki ziyaretleriyle ilişkilerin iyileştirilmesine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Erakçi, Pezeşkiyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası oluşturduğunu ifade etti. Özellikle bu temasın, ilişkilerin gelişimine büyük bir ivme kazandırdığını dile getirdi.
Son olarak, Erakçi, Pezeşkiyan’ın dış politikaya dair yaklaşımının diyaloğun ve diplomasinin getirileri açısından oldukça olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.