Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

İran-Fransa gerilimi tırmanıyor: Hataların bedeli ağır olur

İran, Fransa'nın Tahran büyükelçiliğindeki iki diplomatını 'istenmeyen kişi' ilan etmesinin ardından benzer bir kararla Fransa'yı uyarmakta.

DÜNYA 18.08.2026 23:57 Güncelleme: 19.08.2026 00:42 Dicle Toğal 96 okuma Okuma Süresi: 2 dk
İran-Fransa gerilimi tırmanıyor: Hataların bedeli ağır olur
Paylaş:
N

İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Fransa'nın Tahran Büyükelçiliğinde görevli iki diplomatın 'casusluk' suçlamasıyla istenmeyen kişi ilan edilmesinin ardından, bu ülkenin de iki İranlı diplomatı aynı şekilde hedef almasının ardından uyarılarda bulundu. Azizi, "Bu düşmanca tavır, sadece Paris'in zararına sonuçlanır," dedi.

AZİZİ'DEN FRANSA'YA HATIRLATMALAR

Azizi, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımda, Fransa hükümetinin attığı bu adıma dikkat çekti. Fransa'nın 1980'lerde HIV bulaşma riski taşıyan kan ürünlerini birçok ülkeye ihraç ettiğini hatırlatan Azizi, aynı zamanda 2018'de ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupa'nın, İran ile olan ticareti sürdürmek için kurduğu INSTEX mekanizmasının işlevsellik kazanmadığını vurguladı.

İbrahim Azizi, "İran halkı, kirli kan skandalından bu zamana kadar olan başarısızlıklara ve snapback mekanizmasının kötüye kullanılmasına dair Fransa'nın kalıcı ihanetlerini asla unutmayacaktır. Bu düşmanca yaklaşımın devam etmesi yalnızca Paris için kötü sonuçlar doğuracaktır," ifadelerini kullandı.

OLAYIN GELİŞİMİ

İran, daha önce Fransa'nın Tahran Büyükelçiliğindeki iki diplomatına 'istenmeyen kişi' statüsü vermişti. İran İstihbarat Bakanlığı, 15 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, bu diplomatların gizli bir toplantı sırasında yakalandığını belirtmişti. Olay yerinde ele geçirilen belgelerin, İran'da yabancı müdahale amaçlı bir planı ortaya koyduğunu öne sürdü.

Bakanlık, ele geçen belgelerde Fransa'nın eski Tahran Büyükelçisi'nin imzasının bulunduğunu da ifade etti. İran Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Tahran Büyükelçiliğinde çalışan diplomatların uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak, onları 'istenmeyen kişi' ilan ettiğini duyurmuştu. Fransa ise, 19 Temmuz'da iki diplomatının İran güvenlik güçlerince saldırıya uğradığını öne sürerek karşılık vermişti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Giresun’da trafik tartışması kanlı bitti: 1 ölü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Giresun’da trafik tartışması kanlı bitti: 1 ölü
WhatsApp
İhbar Hattı