Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

İran Merkez Bankası Başkanı Himmeti: "Hiç petrol ihraç etmiyoruz"

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD'nin deniz ablukasının etkisiyle ülkenin petrol ihracatının durma noktasına geldiğini açıkladı.

DÜNYA 20.08.2026 09:59 Güncelleme: 20.08.2026 10:26 Nahibe Demirel 84 okuma Okuma Süresi: 2 dk
İran Merkez Bankası Başkanı Himmeti: "Hiç petrol ihraç etmiyoruz"
Paylaş:
N

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ülkenin petrol ihracatının tamamen durduğunu açıkladı.
Himmeti, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin uyguladığı deniz ablukasının bölgedeki petrol ticareti üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ABLUKASI PETROL TİCARETİNİ ETKİLEDİ

Himmeti, bölgedeki diğer ülkelerle yapılan görüşmelerde petrol ihracatının ciddi şekilde azaldığının ifade edildiğini belirtti.
İran Merkez Bankası Başkanı, bu durumun İran için de geçerli olduğunu ve şu anda petrol ihracatı yapılamadığını söyledi.

TAHRAN ÖNLEMLER ALDIĞINI SAVUNDU

Himmeti, mevcut durumun daha önce öngörüldüğünü ve hükümet ile Merkez Bankası'nın buna yönelik hazırlık yaptığını ifade etti.
İranlı yetkili, ülkenin karşı karşıya olduğu finansal baskılara rağmen ekonomik yönetim için tedbirlerin alındığını belirtti.

İRAN YAPTIRIMLAR NEDENİYLE REZERVLERE ERİŞEMEDİĞİNİ BELİRTİYOR

Himmeti, bazı bölge ülkelerinin yurt dışındaki finansal rezervlerine ulaşabildiğini, ancak İran'ın yaptırımlar nedeniyle bu imkanlardan yararlanamadığını savundu.
İran daha önce de ABD yaptırımlarının petrol gelirleri ve uluslararası finans erişimi üzerinde baskı oluşturduğunu açıklamıştı.

PETROL KRİZİNİN ARKA PLANI

İran'ın petrol ihracatı uzun süredir ABD yaptırımları ve bölgesel gerilimlerin etkisi altında bulunuyor. Washington yönetimi, geçmiş dönemlerde İran'ın petrol gelirlerini ve finans kanallarını hedef alan yaptırımlar uyguladı.
Bölgedeki güvenlik krizleri ve Hürmüz Boğazı çevresindeki gelişmeler de enerji piyasaları açısından kritik önem taşıyor.

TAHRAN'IN EKONOMİK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

İran yönetimi, yaptırımlara rağmen petrol ticaretini sürdürebilmek için çeşitli yöntemler geliştirdiğini daha önce açıklamıştı.
Ancak Himmeti'nin son açıklaması, enerji gelirleri üzerindeki baskının İran ekonomisi açısından yeni bir sorun oluşturduğunu gösteriyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: AA
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Abdullah Öcalan: "AK Parti ile değil, devletle demokratik hukuk çözümünü tartışıyoruz"
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Abdullah Öcalan: "AK Parti ile değil, devletle demokratik hukuk çözümünü tartışıyoruz"
WhatsApp
İhbar Hattı