İran basını, Tahran ile Washington arasında olası bir mutabakata ilişkin dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı. İran devlet televizyonu, Pakistan arabuluculuğunda hazırlanan 14 maddelik gayriresmi mutabakat zaptının içeriğine ulaştığını öne sürdü.
Yayımlanan metne göre ABD yönetiminin, İran’ın bloke edilen varlıklarının 12 milyar dolarlık kısmına 60 gün içinde erişim sağlanması konusunda taahhütte bulunduğu iddia edildi. Haberde, söz konusu metnin henüz İran tarafından inceleme aşamasında olduğu ve bu nedenle gayriresmi nitelik taşıdığı belirtildi.
HÜRMÜZ BOĞAZI İÇİN YENİ KURAL İDDİASI
Gayriresmi metinde en dikkat çeken başlıklardan birinin Hürmüz Boğazı’ndaki geçiş kurallarına ilişkin olduğu aktarıldı. İddiaya göre İran, boğazdan geçiş yapacak gemilerin niteliğini belirleme konusunda münhasır yetkiye sahip olacak.
Bu kapsamda yükü tehdit olarak kabul edilen veya nihai işletmecisi İran’a düşman görülen gemilerin ticari gemi statüsünde değerlendirilmeyeceği öne sürüldü. Böyle gemilerin belirlenen güzergâhlardan geçişine izin verilmeyeceği iddia edildi.
BEYAZ SARAY DAHA ÖNCE YALANLAMIŞTI
İran basınında yer alan iddia, Tahran-Washington hattında yürütülen dolaylı temaslara ilişkin yeni bir tartışma başlattı. Daha önce İran medyasında yer alan benzer taslak mutabakat haberleri Beyaz Saray tarafından yalanlanmış, ABD tarafı kesinleşmiş bir anlaşma bulunmadığını açıklamıştı.
Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütüldüğü belirtilen süreçte, taraflar arasında Hürmüz Boğazı’nın durumu, bloke varlıklar ve bölgesel gerilim başlıklarının öne çıktığı aktarılıyor. Ancak mutabakatın resmî nitelik kazanıp kazanmayacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı.