İran basınında yer alan haberlere göre, ABD’nin “deniz ablukası” iddialarının sürdüğü süreçte İran’a ait bir geminin daha Hürmüz Boğazı’nı geçtiği bildirildi.
İKİNCİ GEMİ DE BOĞAZDAN GEÇTİ
Yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, İran’a ait bir dökme yük gemisi, konum sistemi açık halde Hürmüz Boğazı’nı geçerek yoluna devam etti. Geminin Basra Körfezi’nin kuzeyinde yer alan İmam Humeyni Limanı’na doğru ilerlediği ifade edildi.
Tanker takip verilerine göre ise İran ile bağlantılı iki geminin bir gün içinde boğazdan geçtiği bilgisi paylaşıldı.
TANKERİN ARDINDAN YÜK GEMİSİ
Fars Haber Ajansı daha önce de İran’a ait bir petrol tankerinin, ABD’nin “deniz ablukası” sürecinde Hürmüz Boğazı’nı geçerek İran kara sularına ulaştığını duyurmuştu. Yeni gelişmeyle birlikte bir dökme yük gemisinin de aynı güzergâhı kullandığı bildirildi.
ABD’DEN ABLUKA İDDİASI
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile Pakistan’da yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından 12 Nisan’da yaptığı açıklamada, İran’a yönelik deniz ablukası sürecinin başlatılacağını ifade etmişti.
Bu kapsamda ABD’nin, İran kıyılarına yönelen gemilerin açık sulardan ilerlemesine ve İran kara sularında demirlemesine izin vermeyeceği öne sürülmüştü.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise söz konusu ablukaya 10 binden fazla asker, çok sayıda savaş gemisi ve savaş uçağının eşlik ettiğini açıklamıştı.