İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızayi, deniz ablukasının devam etmesi halinde ABD’nin bölgedeki ekonomik menfaatlerinin hedef alınacağını söyledi. Al-Manar televizyonuna konuşan Rızayi, Washington’ın İran üzerindeki ekonomik baskısını sürdürmesi halinde “büyük bir güçle” karşılık verileceğini ifade etti.
“ABLUKA SÜRERSE ABD’NİN EKONOMİK ÇIKARLARINI HEDEF ALACAĞIZ”
Rızayi, deniz ablukasının sürmesi durumunda İran’ın ABD’nin ekonomik çıkarlarına karşı doğrudan harekete geçeceğini söyledi. “Eğer abluka devam ederse, ABD’nin ekonomik çıkarlarını yüzde 100 hedef alacağız” diyen Rızayi, bunun güçlü bir karşılık olacağını belirtti.
İranlı yetkili, Hürmüz Boğazı’nın tamamen yeniden açılmasının da Washington’ın Tahran’ın taleplerini yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.
HÜRMÜZ BOĞAZI İÇİN ŞARTLAR ABD’YE İLETİLECEK
Rızayi, İran’ın taleplerinin başında Batı Asya’daki savaşların sona ermesinin geldiğini söyledi. Bu şartların yer aldığı bir listenin ABD’ye iletilmek üzere hazırlandığını belirten Rızayi, şu anda Hürmüz Boğazı’nın orta bölümünden gemi geçişine izin verildiğini ifade etti.
Gelecekteki deniz trafiğinin kapsamının ise ABD ile yapılacak olası bir anlaşmaya göre şekilleneceğini söyledi.
PETROL İHRACATI VE NETANYAHU AÇIKLAMASI
Rızayi, İran’ın petrol satışlarının yaptırımlar öncesindeki seviyelere yeniden ulaştığını öne sürdü. Yüzer depolardaki stokların boşaltıldığını ve ihracat için yeni güzergahlar oluşturulduğunu belirten Rızayi, bu kanalların zaman içinde genişletileceğini ifade etti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında da sert ifadeler kullanan Rızayi, Lübnan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve İsrail’in işgal ettiği bölgelerden çekilmek zorunda kalacağını savundu.
BARRON TRUMP İDDİASINI REDDETTİ
Rızayi, ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Barron Trump’a yönelik saldırı planı bulunduğu yönündeki iddiaları da reddetti. Bu iddiaların Netanyahu tarafından ortaya atıldığını savunan Rızayi, söz konusu haberlerin ABD Başkanı’nı baskı altına almak amacıyla yayıldığını ileri sürdü.
Rızayi, “Biz bir karar alırsak bunun uygulanmasını engelleyecek hiçbir şey yoktur. Ancak bu haberler Netanyahu’nun saçmalıklarından başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.
İran devlet televizyonunda daha önce Barron Trump’ın başına 10 milyon dolarlık ödül konulduğuna ilişkin bir yayın yapılmıştı. Rızayi’nin açıklamaları, Tahran-Washington hattındaki gerilimin askeri ve ekonomik başlıklar üzerinden sürdüğünü gösterdi.