Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ülkenin güvenlik yapılanmasını sarsan bir olay yaşandı. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü’ne (HUR) bağlı unsurlar, Dniprovskyi bölgesindeki Yuriia Shumskoho Caddesi’nde karşı karşıya geldi. Kısa sürede silahlı çatışmaya dönüşen olayda 3 HUR mensubunun yaralandığı bildirildi.
İLK ATEŞİ KİMİN AÇTIĞI TARTIŞMA KONUSU
Çatışmanın ardından taraflar birbirini suçladı. HUR kaynakları ilk ateşin SBU mensupları tarafından açıldığını öne sürerken, SBU ise HUR personelinin gözaltındaki bir kişiyi zorla almaya çalıştığını ve silahlı müdahaleyi başlatan tarafın onlar olduğunu savundu.
SBU: OPERASYON SIRASINDA DİRENİŞLE KARŞILAŞTIK
SBU, olayın Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin planladığı ileri sürülen bir saldırıya yönelik soruşturma kapsamında yapılan arama sırasında çıktığını açıkladı. Bir grubun soruşturma ekibine silahlı şekilde karşı koyduğu, bunun üzerine SBU’nun Alfa özel harekat biriminin bölgeye sevk edildiği belirtildi.
ZELENSKİ: UTANÇ VERİCİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaşanan çatışmayı “utanç verici” olarak nitelendirdi ve olayın tüm yönleriyle soruşturulması talimatını verdi. Her iki kurumda da iç soruşturma başlatılacağı ve olaya karışan personelle ilgili görev değişikliklerinin gündeme gelebileceği bildirildi.