Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne açıklarında meydana gelen yolcu gemisi faciasının ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında üst düzey görev değişikliklerine gidildi.
KKTC Resmî Gazetesi’nde yayımlanan kararnamelere göre Bakanlık Müsteşarı Enver Öztürk, Bakanlık Müdürü Mustafa Ambar ve Limanlar Dairesi Müdürü Emsal Emirzadeoğulları görevden alındı.
Kararların 5 Eylül 2026 itibarıyla yürürlüğe gireceği açıklandı.
MÜSTEŞARLIĞA MURAT SALEL ATANDI
Görevden alınan Enver Öztürk’ün yerine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığına Murat Salel atandı.
Salel’in göreve başlaması da 5 Eylül itibarıyla geçerli olacak.
Mustafa Ambar ile Emsal Emirzadeoğulları’nın yerine ise şu aşamada yeni bir atama açıklanmadı.
ERHAN ARIKLI DA GÖREVDEN ALINMIŞTI
Bakanlıktaki yeni görev değişiklikleri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın 2 Eylül’de görevden alınmasının ardından geldi.
Arıklı’nın görevden alınması da Girne açıklarında meydana gelen gemi faciasının ardından yaşanan siyasi ve idari gelişmelerin önemli aşamalarından biri olmuştu.
Arıklı, görevden alınmasından önce olayla ilgili yürütülecek hukuki süreçler kapsamında dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.
FİLO JET 30 AĞUSTOS’TA ALABORA OLDU
“Filo Jet” isimli katamaran tipi hızlı yolcu gemisi, 30 Ağustos 2026’da Girne’den Mersin’in Taşucu Limanı’na gitmek üzere yola çıktıktan kısa süre sonra su almaya başladı.
Gemi Girne Limanı’na geri dönmeye çalıştığı sırada alabora oldu.
Kazanın ardından yüzlerce yolcu kurtarılırken can kayıpları yaşandı ve kayıp kişileri bulmak amacıyla geniş çaplı arama-kurtarma çalışmaları başlatıldı.
FACİADA CAN KAYBI 12’YE YÜKSELDİ
DHA’nın 4 Eylül tarihli güncel haberine göre faciada hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükseldi.
Arama-kurtarma ekiplerinin kayıp kişilere ulaşmak için deniz ve hava unsurlarıyla çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
KAPTAN VE MÜRETTEBAT HAKKINDA İŞLEM YAPILDI
Facianın ardından geminin kaptanı ve bazı mürettebat üyeleri hakkında da adli işlem başlatıldı.
İlk günlerde sekiz kişinin gözaltına alındığı, kazanın nasıl meydana geldiğini belirlemek için hem adli hem de teknik soruşturma yürütüldüğü bildirildi.
KAZANIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, olayın ardından Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi tarafından teknik inceleme yapılacağını ve kazanın nedenine ilişkin ön rapor hazırlanacağını açıklamıştı.
Geminin hareket ettikten kısa süre sonra su almaya başlaması, hava şartları, teknik durumu ve mürettebatın müdahalesi soruşturmanın temel başlıkları arasında bulunuyor.
BAKANLIKTAN ÜST YÖNETİME UZANAN DEĞİŞİM
Erhan Arıklı’nın görevden alınmasının ardından müsteşar, bakanlık müdürü ve Limanlar Dairesi müdürünün de görevlerine son verilmesiyle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığında kapsamlı bir yönetim değişikliği yaşandı.
Gemi faciasına ilişkin soruşturma ve arama-kurtarma çalışmaları sürerken, idari sorumluluk ve denetim süreçlerinin de önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam etmesi bekleniyor.