Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'ın güneyinde hafta sonu şiddetin ciddi oranda arttığını duyurdu. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, New York'taki basın toplantısında Orta Doğu'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Dujarric, "Hafta sonu boyunca ülkenin güneyinde şiddetin kaygı verici bir şekilde tırmandığını, insani yardım ve barış gücü alanında çalışan meslektaşlarımız aracılığıyla gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.
SİVİL KAYIPLARIN ARTIŞI
Yaşanan şiddet dalgası sonucu Lübnan'da sivil kayıpların meydana geldiğini belirten Dujarric, bu durumun aileleri yakın zamanda geri döndükleri yerlerden yeniden yerinden ederek başka bölgelere yönelmeye zorladığını aktardı. Dujarric, "Durum, birçok aile için son derece kırılgan olmaya devam ediyor. Sivillerin evlerine güvenli bir şekilde dönebilmesi gerekiyor. Bu dönüş, gönüllü ve onurlu bir şekilde, tekrar tekrar yerinden edilme riski olmadan gerçekleşmelidir" dedi.
BM GÜCÜNÜN FAALİYETLERİ
BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerinin, hafta sonu boyunca harekat alanlarında yoğun "kinetik faaliyetler" gözlemlendiğini aktaran Dujarric, bunun içinde İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait 5 hava saldırısı ve 2 helikopterden ateş açılması yer aldığını bildirdi. Spesifik olarak cumartesi günü İsrail askerlerinin Litani Nehri'nin kuzey bölgesinde yoğun ateş faaliyetleri gerçekleştirdiğini ve İsrail donanmasının Lübnan kara sularında çeşitli deniz operasyonları gözlemlediğini belirtti.