Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Mazlum Abdi duyurdu: Suriye’de YPG/SDG’nin özerk askeri yapısı feshedildi

SDG elebaşı Mazlum Abdi, örgütün, Özerk Yönetim’in ve bağlı askeri-sivil yapıların feshedildiğini açıkladı. Sürecin Şam ile varılan entegrasyon anlaşması kapsamında yürütüldüğü belirtildi.

DÜNYA 25.08.2026 21:30 Güncelleme: 25.08.2026 22:09 Nahibe Demirel 173 okuma Okuma Süresi: 3 dk
Mazlum Abdi duyurdu: Suriye’de YPG/SDG’nin özerk askeri yapısı feshedildi
Paylaş:
N

Suriye yönetimi ile YPG/SDG arasında 29 Ocak’ta ateşkes ve kademeli entegrasyonu öngören mutabakatın ardından örgütün geleceğine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. SDG elebaşı Mazlum Abdi, Suriye Demokratik Güçleri’nin mevcut yetkisinin sona erdiğini ve özerk askeri yapı olarak dağıtıldığını açıkladı.

Abdi ayrıca SDG’nin yanı sıra Özerk Yönetim ve bunlara bağlı askeri, güvenlik ve sivil yapıların da mevcut statülerinin sona erdirildiğini duyurdu. Açıklamanın, Şam yönetimi ile yılın başında varılan ve bu yapıların Suriye devlet kurumlarına entegrasyonunu öngören anlaşmanın ardından gelmesi dikkat çekti.

SDG/YPG VE BAĞLI YAPILARIN FESHİ DUYURULDU

Mazlum Abdi, SDG’nin askeri ve idari yetkisinin sona erdirildiğini belirterek örgütün mevcut yapısının feshedildiğini açıkladı.

Abdi, “Suriye Demokratik Güçleri’nin yetkisinin sonlandırıldığını ve özerk askeri güç olarak dağıtıldığını, tam sorumlulukla bugün itibarıyla ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Özerk Yönetim’e bağlı askeri, güvenlik ve sivil kurumların da mevcut statülerinin sona erdiği ifade edildi.

29 OCAK MUTABAKATIYLA ENTEGRASYON SÜRECİ BAŞLAMIŞTI

Suriye yönetimi ile YPG/SDG arasında 29 Ocak’ta ateşkes ve kademeli entegrasyonu öngören mutabakata varılmıştı.

Anlaşma kapsamında örgüte bağlı askeri, güvenlik ve idari yapıların Suriye devlet kurumlarına dahil edilmesi, merkezi yönetimin ülke genelindeki otoritesinin güçlendirilmesi ve kuzeydoğudaki yapıların devlet çatısı altında yeniden düzenlenmesi hedeflenmişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI ÖZEL TEMSİLCİSİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİ

Mutabakatın ardından Şubat ayında anlaşmanın uygulanmasını takip etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi görevlendirilmişti.

Bu adımla birlikte askeri, güvenlik ve idari yapıların entegrasyonuna ilişkin takvimin ve uygulama başlıklarının somutlaştırılması amaçlanmıştı.

ENTEGRASYON SÜRECİNİN TAMAMLANDIĞI AÇIKLANDI

Mazlum Abdi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada askeri, güvenlik ve idari kurumların ulusal devlet kurumlarına entegrasyon aşamasının tamamlandığını söylemişti.

Sürecin Şam yönetimi ile varılan anlaşma kapsamında yürütüldüğünü belirten Abdi, bundan sonra yeni bir aşamaya geçileceğini ifade etmişti.

FESİH DUYURUSUNUN YAKIN OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİ

Suriye Cumhurbaşkanlığı Heyeti Sözcüsü Ahmed el-Hilali, 17 Ağustos’ta yaptığı açıklamada YPG’nin feshedilmesine ilişkin duyurunun “çok yakında” yapılacağını söylemişti.

Hilali, örgütün askeri, güvenlik ve sivil kurumlarının devlet kurumlarına entegrasyonunda önemli ilerleme kaydedildiğini ve sürecin ileri aşamaya ulaştığını belirtmişti.

ŞAM’DA ENTEGRASYON GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYORDU

25 Ağustos’ta Şam’da Haseke’den gelen güvenlik yetkilileri ile Suriye geçiş hükümeti temsilcilerinin entegrasyonun uygulama aşamalarını görüşmek üzere bir araya geldiği bildirildi.

Görüşmelerde, askeri ve güvenlik kurumlarının Suriye devlet kurumlarına dahil edilmesine ilişkin 29 Ocak mutabakatının nasıl uygulanacağının ele alındığı aktarıldı.

SURİYE GÜVENLİK GÜÇLERİ BÖLGEYE KONUŞLANDIRILDI

Şam yönetimi ile SDG arasında varılan anlaşmanın ardından Suriye güvenlik güçlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki bazı bölgelere konuşlandırılmaya başlandığı bildirildi.

Bu adım, SDG/YPG’nin bağımsız askeri ve idari yapılanmasının sona erdirilmesi sürecinin önemli aşamalarından biri olarak değerlendirildi.

ASKERİ VE İDARİ YAPILAR DEVLET KURUMLARINA BAĞLANACAK

Süreç kapsamında YPG/SDG bünyesindeki personelin Suriye devletinin askeri ve idari kurumlarına aktarılması, sınır kapıları ile bazı stratejik bölgelerin merkezi yönetime bağlanması gündeme gelmişti.

Fesih açıklamasıyla birlikte örgütün bağımsız askeri yapılanmasının sona erdirilmesi ve mevcut kadroların devlet kurumlarına entegrasyonunun yeni bir aşamaya geçmesi bekleniyor.

SDG, İÇ SAVAŞ DÖNEMİNDE GENİŞ BİR ALANI KONTROL ETMİŞTİ

SDG/YPG, Suriye iç savaşı sırasında ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda geniş bir alan üzerinde kontrol sağlamış, bölgede kendi askeri, güvenlik ve sivil kurumlarını oluşturmuştu.

Fesih kararıyla birlikte bu yapıların Şam yönetimine bağlı kurumlara devredilmesi sürecinin hız kazanması bekleniyor.

YENİ DÖNEMDE ŞAM’A ENTEGRASYON ÖNE ÇIKACAK

Mazlum Abdi, fesih ve entegrasyon sürecinin ardından yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek bundan sonraki süreçte siyasi ve anayasal taleplerin farklı bir zeminde sürdürüleceğini ifade etti.

Gelişmeyle birlikte gözler, feshedilen askeri ve sivil yapıların Suriye devlet kurumlarına hangi takvim ve modelle dahil edileceğine çevrildi.

SURİYE’DE YENİ DÖNEM

Gelişme, Suriye’nin siyasi ve güvenlik yapısının yeniden şekillendiği bir dönemde geldi. ABD de 25 Ağustos’ta Suriye’yi “teröre destek veren devletler” listesinden çıkardığını duyurdu.

Washington yönetimi bu kararı Şam ile ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirdi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Madencilerin eylemine müdahale: Çakır ve Aksu’nun da aralarında olduğu isimler gözaltına alındı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Madencilerin eylemine müdahale: Çakır ve Aksu’nun da aralarında olduğu isimler gözaltına alındı
WhatsApp
İhbar Hattı