ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Mısır ve Hollanda dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde İran başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı.
İRAN VE ORTA DOĞU GÜNDEMİ MASADA
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Rubio, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile bir araya geldi. Görüşmede, ABD ile İran arasındaki geçici ateşkes ve Orta Doğu’da uzun vadeli barışın sağlanması konuları ele alındı. Açıklamada, “Orta Doğu'da uzun vadeli barışı sağlamanın önemini” vurguladıkları belirtildi.
SUDAN VE GAZZE BAŞLIKLARI DA ELE ALINDI
Rubio’nun görüşmede, “ABD ve Mısır'ın Sudan'da insani ateşkese varmak için gösterdikleri çabalara” değindiği aktarıldı. Ayrıca, “Başkan'ın (ABD Başkanı Donald Trump) 20 Maddelik Gazze planı doğrultusunda Hamas'ın silahsızlandırılmasına yönelik ortak çabaları ele aldılar.” ifadesine yer verildi.
Tarafların ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konularda da fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi.
HOLLANDA İLE İRAN GÖRÜŞMESİ
ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre Rubio, ABD’yi ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Tom Berendsen ile de görüştü. Görüşmede İran konusunun ele alındığı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdürülmesi konusunda karşılıklı taahhüt verildiği kaydedildi.