Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde, uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan sıra dışı bir yöntem ortaya çıkarıldı. Güvenlik güçleri, helyumla doldurulan yönlendirilebilir hava balonları aracılığıyla Ürdün'e uyuşturucu gönderilmesini amaçlayan bir girişimi engelledi. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre birkaç gün süren takibin ardından düzenlenen operasyonda 641 bin uyuşturucu hap, 29 helyum tüpü ve sevkiyat ekipmanları ele geçirildi.
HAVA BALONLARIYLA ÜRDÜN'E UYUŞTURUCU KAÇIRACAKLARDI
Suriye Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi, Ürdün sınırındaki Dera ilinde yürütülen operasyonun ayrıntılarını açıkladı.
SANA'nın 22 Ekim 2026 tarihli haberine göre güvenlik birimleri, bölgede uyuşturucu kaçakçılığına yönelik birkaç gün boyunca takip ve gözetleme çalışması gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalar sırasında uyuşturucu hapların kara sınırından geçirilmek yerine helyumla doldurulmuş hava balonlarıyla Ürdün'e gönderilmesinin planlandığı belirlendi.
Kaçakçılık girişiminde yönlendirilebilir balonların kullanılmak istendiği, bu yöntemle sınırdaki denetimlerin aşılmasının amaçlandığı bildirildi. Güvenlik güçleri, hazırlıkların tespit edilmesinin ardından operasyona geçerek sevkiyatı engelledi.
641 BİN UYUŞTURUCU HAP VE 29 HELYUM TÜPÜ ELE GEÇİRİLDİ
Operasyonun ardından ele geçirilen uyuşturucu miktarı ve kullanılan malzemelere ilişkin bilgiler paylaşıldı. Suriye makamlarının açıklamasına göre güvenlik güçleri, Ürdün'e gönderilmek üzere hazırlandığı belirtilen 641 bin uyuşturucu hapa el koydu.
Operasyonda ayrıca 29 helyum tüpü, hava balonları ve sevkiyatta kullanılacak çeşitli ekipmanlar ele geçirildi.Helyumla doldurulan balonların, uyuşturucu maddeleri sınırın diğer tarafına ulaştırmak amacıyla hazırlandığı belirtildi. Ancak ele geçirilen hapların hangi uyuşturucu türüne ait olduğu konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi. Suriye makamları, operasyonla birlikte planlanan uyuşturucu sevkiyatının engellendiğini duyurdu.
Dera'da ortaya çıkarılan yöntem, bölgedeki uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerinde hava balonlarının kullanıldığını bir kez daha gündeme getirdi.
Suriye makamları, daha önce de balonlarla sınır ötesine uyuşturucu gönderilmesine yönelik girişimlerin tespit edildiğini açıklamıştı.
KAÇAKÇILIK ŞEBEKESİNE YÖNELİK SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Suriye Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi, Dera'daki operasyonun ardından kaçakçılık girişimiyle bağlantılı kişilerin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Yetkililer, uyuşturucu sevkiyatının hazırlanmasında rol aldığı değerlendirilen kişilerin ve bağlantılı kaçakçılık ağlarının tespit edilmesinin amaçlandığını belirtti. Soruşturma kapsamında henüz gözaltına alınan kişi sayısına ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera bölgesi, uyuşturucu sevkiyatı girişimleri nedeniyle güvenlik birimlerinin takip ettiği güzergâhlar arasında bulunuyor. Son operasyonda ele geçirilen uyuşturucu hapların hedefinin Ürdün olduğu açıklanırken sevkiyatın daha sonraki aşamalarına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
Suriye makamları, 641 bin uyuşturucu hapın ele geçirildiği operasyonla bağlantılı kaçakçılık şebekesinin ortaya çıkarılması için soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.