Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Tedavi imkânı bulamayan hastaların ölümüne yardım edilecek

Fransa Anayasa Konseyi, tedavisi olmayan hastaları kapsayan 'ölmeye yardım' yasasını onayladı. Yasa, 18 yaş üstü hastaların acı çekmesini sona erdiriyor.

DÜNYA 14.08.2026 18:29 Güncelleme: 14.08.2026 18:37 Dicle Toğal 143 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Tedavi imkânı bulamayan hastaların ölümüne yardım edilecek
Paylaş:
N

Fransa'da Anayasa Konseyi, tedavi imkânı bulunmayan yetişkin hastaları kapsayan ve 'ölmeye yardım' olarak adlandırılan yasa tasarısını onayladı. Ülkenin en yüksek anayasal organı, 15 Temmuz'da Fransız Parlamentosu tarafından kabul edilen bu tasarıya ilişkin kararını açıkladı. Tasarı, ötanazi yerine 'ölmeye yardım' olarak nitelendiriliyor ve bazı maddelerine açıklık getirilmesi isteniyor.

TASARIDA AÇIKLIK BEKLENEN HUSUSLAR

Açıklık getirilmesi talep edilen konular arasında, yasal olarak ehliyetsiz yetişkinlere uygulanma koşulları ve uygulamayı gerçekleştirecek sağlık çalışanlarının vicdan ilkesi yer alıyor. Tasarı, tedavi edilemeyen ciddi hastalıkları olan ve 18 yaşından büyük olan Fransa'da uzun süredir yaşayan hastaları kapsamakta. Tıbbi yardımlı hayata son verme işleminin, hastanın kendisi tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

DOKTOR VE HEMŞİRE ROLÜ

Eğer hasta, bu işlemi fiziksel olarak yapacak durumda değilse, bir doktor veya hemşirenin bu eylemi gerçekleştirmesi gerekecek. Ayrıca, yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için hastanın 'hastalığa bağlı acı çekiyor olması' ve 'iradesini özgür ve bilinçli bir şekilde ifade edebilmesi' şartlarını taşıması zorunlu kılınıyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Şanlıurfa'da çocuklar sulama kanalından kurtarıldı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şanlıurfa'da çocuklar sulama kanalından kurtarıldı
WhatsApp
İhbar Hattı